Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Vad gäller kring utlandsresor under sportlovet

Om ni planerar att resa utomlands under sportlovet är det viktigt att ha koll på Utrikesdepartementets reserestriktioner. Ni bör även hålla er välinformerade och följa myndigheters råd och anvisningar på plats samt ha koll på vad som gäller när man kommer hem.

I Sverige är det Utrikesdepartementet, UD, som tar beslut om reserestriktioner och reseavrådan. Avrådan har förlängts och förändrats vid flera tillfällen så håll koll på uppdaterad information i länken: Utrikesdepartementets frågor och svar om reseavrådan. Länk till annan webbplats.

I dagsläget gäller reseavrådan från icke-nödvändiga resor till att alla länder utanför EU/EES/Schengenområdet till och med 15 april 2021 samt till Storbritannien, Nordirland och Norge tills vidare.

Hur ska vi tänka om vi reser utomlands till ett land som inte omfattas av reseavrådan?

Vid alla typer av resor vilar ett stort ansvar på den enskilde. Du som resenärer bör noga överväga din resa, förbereda dig ordentligt, hålla dig välinformerad och följa lokala myndigheters råd och anvisningar på plats.

Vad gäller när vi kommer hem?

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation ska alla som reser in i Sverige testa sig för covid-19 vid ankomst till Sverige och därefter ytterligare en gång fem dagar efter ankomst.

Du ska även stanna hemma och undvika kontakter under sju dagar efter ankomst. Det gäller även om dina test för covid-19 är negativa. Barn, oavsett ålder, ska också följa rekommendationen att stanna hemma och undvika nära kontakter. Om du testar positivt för covid-19 kommer du att få särskilda instruktioner från hälso- och sjukvården.

Dessa rekommendationer gäller oavsett vilka länder som har besökts.

Kan jag ansöka om ledighet för mitt barn om vi rest utomlands och behöver vara i karantän efteråt?

Elever som inte kan följa undervisningen på grund av karantän efter utlandsvistelse ska anmäla sig frånvarande. Ledighet beviljas generellt inte för karantän. Om du har frågor och funderingar kring detta kan du kontakta din skola.

Tips på sportlovsaktiviteter i Växjö kommun Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 15 februari 2022