Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Stor minskning av matsvinnet och ”Green dream pasta” vinnande maträtt i recepttävlingen 

Under årets Earth Week minskade matsvinnet i alla förskolor och grundskolor med hela 709 kilo. Mindre mat slängdes från tallrikarna och personalen i köken tog bättre vara på den mat som inte serverades. 

96 kilo mindre mat slängdes från barn och elevers tallrikar jämfört med tidigare mätningar. 614 kilo mindre mat slängdes i serveringen genom att den mängd mat som tillagades var bättre anpassad utifrån åtgång och mer mat togs tillvara och kunde ätas upp vid senare tillfälle.
Matsvinnet är något som måltidsorganisationen kommer att jobba vidare med i enlighet med Växjö kommuns Mat- och måltidsplan. Planen är en viktig pusselbit i genomförandet av Växjös lokala hållbarhetsprogram för ett mer hållbart Växjö 2030, och i ett större perspektiv FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030.

Matsvinnstävlingen har skapat stort engagemang. Personal i köken har utmanat barn och elever om vem som kan slänga minst mat. Vinsten har eller kommer under våren att firas tillsammans. Varje skola och förskola får själva komma överens om hur det ska firas. Det har bland annat firats med fruktsallad, rawfoodbollar och med regnbågstårta.

Vinnare i recepttävlingen

Under Earth Week anordnades även en recepttävling för elever i grundskola och gymnasium. Eleverna fick möjlighet att dela med sig utav sitt favoritrecept som är bra för klimatet.
Vinnare i tävlingen blev Ebba Arfvidsson på Katedralskolan som tog hem vinsten med sin "Green dream pasta". En vegetarisk pastapesto med halloumi som lagats mycket under distansundervisningen. Enligt Ebba själv är maträtten både snabblagad, smakrik och klimatsmart. 

- Pastapesto har hjälpt mig många gånger att inspireras till att laga god och hälsosam mat så jag hoppas att jag kan sprida vidare denna inspiration till andra studenter. Det är extra viktigt just nu under distansundervisningen eftersom många av oss elever har tajta lunchraster och brist på motivation till att laga hälsosam mat, säger vinnaren av recepttävlingen Ebba Arfvidsson.

Maträtten kommer att serveras på Växjö kommuns alla skolor och förskolor måndagen den 7 juni.
Om du vill testa Ebbas "Green dream pasta" redan idag kommer receptet här. En portion ger en klimatpåverkan på 1,18 kg CO2e.

Ingredienser för 4 portioner:

Pesto (köp färdig eller gör en egen):
1 kruka färsk basilika
0,5 kruka bladpersilja
3 msk solrosfrön
1 vitlöksklyfta
0,75 dl riven parmesanost
1 msk rapsolja
1 msk vatten
Zest från 1 citron
Juice från 0,5 citron
Salt och peppar

4 portioner pasta penne
300 gram halloumi eller grillost
0,5 gul lök
1 klyfta vitlök
1,5 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
0,5 msk maizena
0,5 tsk torkad basilika
280 gram babyplommontomater
Rapsolja att steka i
Salt och peppar
Riven parmesanost till servering

Gör så här:

Pesto:
Rosta gärna solrosfröna i en torr stekpanna för att få en extra nötig smak. Mixa samman alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Till pestopastan behöver du halva satsen pesto. Men gör gärna en större mängd åt gången, det finns många användningsområden för en god pesto.

  1. Koka upp en kastrull med saltat vatten.
  2. Medan pastavattnet värms upp; hacka löken och halvera tomaterna. Skär halloumin i tärningar.
  3. Värm upp en stekpanna med olja och stek halloumin tills de fått en gyllenbrun stekyta. Ställ åt sidan.
  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  5. Stek löken tillsammans med pressad vitlök.
  6. Tillsätt grädde, mjölk och pesto (halva satsen om du följt receptet ovan och ca 0,5 dl om du väljer färdigköpt). Låt koka upp och red av med maizena. Smaka av med salt, peppar och ev. mer pressad citron. OBS! kom ihåg att halloumin är väldigt salt i sig.
  7. Tillsätt halloumi och tomater och låt dem bli varma.
  8. Servera tillsammans med den nykokta pastan och riven parmesanost.
Bild på maträtten Green dream pasta med halloumi och pesto
Senast uppdaterad: 11 februari 2022