Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Preliminärt antagningsbesked till gymnasiet

I fredags, 15 april, släpptes den preliminära antagningen till gymnasiet för hösten 2022. Om några veckor öppnar en omvalsperiod och sedan i juli kommer den slutgiltiga antagningen.

Vad menas med preliminär antagning?

Den preliminära antagningen är första steget i gymnasievalet och ger bara en fingervisning om hur du ligger till utifrån hösterminsbetyget. Har du gjort ditt val i Dexter kan du logga in i Dexter igen och se resultatet Länk till annan webbplats.. Annars får du beskedet hemskickat.

Beskedet säger inget definitivt om hur ditt slutgiltiga val kommer bli. Om du har kommit in på ett program nu betyder inte det att du har en säker plats i den slutgiltiga antagningen. Det betyder också att du fortfarande har chans att komma in även om du inte gjort det nu i det preliminära.

Omvalsperiod

Om du är osäker eller ångrat ditt val så inleds en så kallad omvalsperiod mellan 25 april-15 maj där du kan ändra val av skola och program. Omvalsperioden innebär också att antalet sökande som konkurrerar om platserna kan ändras. Sedan kommer antagningen också göras om och bygga på slutbetygen, vilket ofta leder till högre betyg och att fler sökande blir behöriga. Den slutliga antagningen kommer vara klar i början av juli och då kommer du behöva svara på om du vill ha platsen som erbjuds eller inte.

Men just nu behöver du inte göra någonting, mer än att kolla den preliminära antagningen om du är nyfiken och hålla koll på omvalsperioden om du vill ändra ditt val. Vill du göra ett omval ska du kontakta din studie- och yrkesvägledare, SYV.

Senast uppdaterad: 19 april 2022