NoT-elever prisas för

teknisk framtidslösning

Att hitta lösningar på framtida samhällsproblematik var uppdraget när nio elever från Fagrabäckskolans NoT-utbildning deltog i First Lego League- finalen i Roskilde den 30 november. Resultatet? Tredje pris i teknik och en chans att få åka till USA och tävla vidare.

Lördagen den 30 november deltog nio elever från Fagrabäckskolans NoT-utbildning i den skandinaviska FLL (First Lego League) finalen i Roskilde i Danmark. Temat har varit ”City Shaper” där uppdraget var att hitta lösningar på framtida samhällsproblematik inom boende, transporter, tillgänglighet eller naturkatastrofer.

- Eleverna har gjort ett fantastiskt arbete och visat på ett otroligt engagemang, både innan och på tävlingen, säger Robert Eriksson, rektor Fagrabäckskolan.

De nio NoT-eleverna bestämde tidigt för att fokusera på framtida boende för studenter. Hur kan man bygga studentboenden som är rymliga, energieffektiva och som bidrar till minskade transporter. Genom intervjuer och samtal med företag, ingenjörer och studenter har eleverna tagit fram den forskningsrapport som de nu tävlat med.

- Det är viktigt att våra elever får visa vad de lär sig och att de får möjlighet att delta på denna typ av tävlingar. Det skapar nyfikenhet och inspirerar. Eleverna har jobbat med detta även efter skoltid och det är kul att se dem så engagerade och motiverade, säger Robert Eriksson.

Redan i början av november tävlade eleverna i regionfinalen i First Lego League i Malmö. Eleverna vann då robotkörningen och fick första pris för sin teknikkonstruktion. Nu hoppas de att gå vidare till finalen i USA.

- Då eleverna blev nominerade till champions, vilket är det samlade priset för hela tävlingen, så har eleverna möjlighet att gå vidare till First Lego League- finalen i USA. Så nu håller vi verkligen tummarna, avslutar Robert.

FAKTA OM TÄVLINGEN
Tävlingen är indelad i kategorierna kärnvärden, projekt, teknik och robotkörning.

Kärnvärden
Belyser hur gruppen samarbetar, hjälper och stötta varandra som ett team men även hur man stöttar och möter andra lag i turneringen. Ledorden är samarbete, engagemang, respekt, inkludering och organisering.

Teknik & robotkörning
Eleverna har programmerat en robot. Denna tävling visar upp robotens konstruktion genom att man ska lösa uppdrag i en robotkörning. Viktiga perspektiv är innovativ design, programmering, strategier, pålitlighet i konstruktionen och funktion i att lösa robotuppdragen.

Forskningsprojekt
Rapporten presenterades för en jury genom muntliga presentationer.

 

Monter

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 december 2019