Yrkeshögskoleutbildning är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teori med praktiskt lärande på en arbetsplats. Du utbildar dig för ett speciellt yrkesområde inom branscher där det finns ett uttalat behov av välutbildad arbetskraft. Du kan även studera på distans eller gå en satellitutbildning i Växjö.
Inom yrkeshögskolan är arbetsgivarna aktiva både när det gäller planering och genomförande av utbildningarna. Studerande möter dem på föreläsningar, i projekt och på sin praktik här kallad Lärande i arbete, LIA. En del av arbetslivet säkrar utbildningens systematiska kvalitetsarbete genom att delta i ledningsgruppen. Det innebär att yrkeskunskapen är aktuell och efterfrågad i arbetslivet när de studerande är klara med utbildningen.
Satellitutbildning är ett samarbete mellan anordnare på olika orter. Fördelarna är många. För den studerande kan man studera på sin hemmaort. Genom videokonferenser följer, interagerar och påverkar du utbildningen. Du får programvaran gratis från ansvarig utbildningsanordnare.
KYH Stockholm är ansvarig utbildningsanordnare för två utbildningar i höst, där Växjölöftet yrkeshögskola agerar satellitort. Du ingår i en studiegrupp som sitter i lokaler på Videum Science Park i Växjö. På gångavstånd har du tillgång till buss som snabbt tar dig till Växjö centrum. Läraren finns på satellit via videolänk. Du söker plats via KYH:s system. Det är alltså ingen distansutbildning.
Du har även tillgång till en assisterande utbildningsledare på plats samt ett regionalt yrkesliv som har behov av yrkesrollen och ofta agerar LIA-företag.
Yrkeshögskoleutbildningar varvar teori med praktiskt lärande, vilket kallas för LIA och är en viktig del av en yh-utbildning. LIA innebär att en del av utbildningen är förlagd till en arbetsplats där du får möjlighet att tillämpa de teoretiska kunskaperna i verkligheten. Dessutom får du kontakter i arbetslivet som kan leda till jobb ganska direkt efter examen. Minst 25 procent av en yh-utbildning består av LIA.
Är du i behov av särskilt pedagogiskt stöd, kontakta utbildningsanordnaren i tidigt skede och informera om vilka insatser som kan behövas. Särskilt pedagogiskt stöd handlar om stöd i olika former för att kompensera svårigheter i studier som till exempel anteckningsstöd, inläsning av litteratur och mentorstöd.
Yrkeshögskoleutbildning berättigar dig som studerande till studiemedel på samma sätt som högskole- eller universitetsstudier. Studiefinansieringen gäller under hela utbildningen, även under de perioder som är arbetsplatsförlagda, så kallad LIA.
Studiemedel ansöker du om hos Centrala studiestödsnämnden (CSN). Mer information samt personlig inloggning hittar du på CSN:s webbplats.
Funderar du på att flytta till Växjö och studera? I så fall kan du ha nytta av följande länkar:
Den stora dagstidningen i regionen är Smålandsposten. I den kan du hitta annonser om bostäder eller själv annonsera om boende: www.smp.se
För att kunna studera på en yrkeshögskola måste du ha grundläggande behörighet, kraven är gemensamma för alla yh-utbildningar.