Yrkeshögskoleutbildningar

Är du ute i arbetslivet och känner att det är dags att ta ett steg till? Vill du tillbringa max två år på en utbildning som ger dig goda möjligheter till att hitta ett bra jobb efter examen?

En yrkeshögskoleutbildning är oftast mellan 200-400 yh-poäng, det vill säga cirka 1-2 år.

Så här ansöker du till yrkeshögskolan

  • Du ansöker hos respektive utbildningsanordnare.
  • Hur du ansöker kan se olika ut – läs noga igenom vad som gäller hos varje enskild anordnare så att du inte missar något.
  • Sista ansökningsdatum kan variera beroende på vilken utbildningsanordnare det är.
  • Är du i behov av särskilt pedagogiskt stöd, kontakta utbildningsanordnaren tidigt och informera om vilka insatser som kan behövas.

Här hittar du aktuella yrkeshögskoleutbildningar i Kronobergs län på www.yrkeshogskolan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En B2B-säljare är en försäljare enligt konceptet Business-to-business vilket handlar om köpprocesser som sker mellan företag. Efter genomförd utbildning har du kunskap inom sälj/marknad och en bred kompetens för att bygga relationer och skapa kundvärde. Du har kunskap om företagens affärsmässiga och företagsekonomiska villkor samt förståelse för säljarens roll. Du har förmåga att driva sälj- och affärsprocesser samt projekt, från planering och genomförande till avslut och uppföljning. Du kan göra marknadsanalyser och marknadsplanering samtidigt som du lär dig principerna för marknadsbevakningar.

Säljrollen har på senare tid förändrats mycket i och med teknisk utveckling och en ökad konkurrens på den globala marknaden. Det har gjort att säljyrken på senare tid blivit mycket mer kunskapsintensiva, vilket skapar många arbetsmöjligheter för dig som utbildad B2B-säljare. Det här är utbildningen för dig som vill utveckla ditt personliga ledarskap och göra karriär inom försäljning som bland annat B2B-säljare, Account Manager, säljkonsult eller projekt- och säljledare.

Utbildningsort: Växjö
Utbildningsanordnare: Affärshögskolan
Läs mer om och ansök till utbildningen B2B-säljare Länk till annan webbplats.

Som bygglovshandläggare varvar du självständigt arbete med samtal och möten med alla de människor som är berörda eller intresserade av bygglovsärenden. Du utför handläggning av bygglov, bygganmälan och tillsynsärenden enligt plan- och bygglagen. Gentemot kommuninvånarna är du rådgivare och bollplank i samband med planering av byggen.

Med all planerad nybyggnation av både bostäder och infrastruktur ökar behovet av yrkesrollen. Många verksamma bygglovshandläggare och byggnadsinspektörer närmar sig pensionsavgång.

Utbildningsort: Växjö genom Växjölöftet yrkeshögskola
Utbildningsanordnare: YrkesAkademin
Läs mer om och ansök till utbildningen Bygglovshandläggare Länk till annan webbplats.

Som CAD-konstruktör är du specialist på att modulera och utveckla produkter inom ett stort antal områden från hushållsprodukter till fordon. CAD-modeller används bland annat för att visualisera produkter innan fysisk tillverkning. Utbildningen ger bland annat kunskaper inom konstruktionsteknik, design, mekanik, tillverknings- och produktionsteknik som är nödvändiga verktyg för att kunna skapa bra konstruktioner. Efter examen kan du arbeta som CAD-konstruktör eller CAD-ritare.

Utbildningsort: Växjö
Utbildningsanordnare: EC Utbildning AB
Läs mer om och ansök till utbildningen CAD-konstruktör Länk till annan webbplats.

Som drifttekniker/processoperatör arbetar du tillsammans med dina kollegor i ett skiftlag med att övervaka produktion, lösa problem och utveckla såväl process som produkt. En del av arbetet sker i kontrollrum och en del ute i anläggningen. Du får stort eget ansvar och arbetar med både människor och maskiner. Genom att utbildningen erbjuder tre olika inriktningar, kan du välja att specialisera dig efter eget intresse eller arbetsmöjligheter i just dina hemtrakter.

Efter utbildningen är du attraktiv för arbetsgivare inom kraft-/värmeproduktion, pappers- och massaindustri och kemisk industri. Drifttekniker och processoperatör är egentligen olika namn på samma arbete, beroende på vilken bransch du jobbar i.

Utbildningsort: Distans med träffar i Växjö eller Oskarshamn
Utbildningsanordnare: Nova Utbildning, Oskarshamns kommun
Läs mer om utbildningen drifttekniker/processoperatör

En fastighetsingenjör har ansvar för drift, skötsel och underhåll av fastighetens tekniska system. Du säkerställer även krav på driftsekonomi, energiprestanda och energieffektivisering samt hyresgästens önskemål om inneklimat och driftsäkerhet.

Satellitort: Växjö genom Växjölöftet yrkeshögskola
Utbildningsanordnare: KYH Anywhere
Läs mer om utbildningen fastighetsingenjör tekniska system

Som frontend-utvecklare är du en problemlösare som är med och skapar framtidens teknik. Du ansvarar för att utveckla responsiva, lättnavigerade och effektiva webblösningar.

Din spetskompetens är JavaScript, HTML och CSS3, men du arbetar med allt från kod till gränsnittsdesign. Dina programmeringskunskaper i kombination med din förståelse för design och användarvänlighet gör dig hett eftertraktad på arbetsmarknaden.

Utbildningsort: Växjö
Utbildningsanordnare: EC Utbildning AB
Läs mer om och ansök till utbildningen frontend-utvecklare Länk till annan webbplats.

Utbildningen ger dig teoretisk och praktisk kompetens, för att arbeta som fältservicetekniker. Du får fördjupade kunskaper i bland annat maskinteknik, ellära, elektronik, digitalteknik och multiplexteknik. Praktiska delar som svetsning blandas med materialkunskap och IT-hjälpmedel för felsökning. I utbildningen ingår också truckförarutbildning.

Utbildningsort: Ljungby
Utbildningsanordnare: Jönköping University, Tekniska Högskolan
Läs mer om och ansök till utbildningen fältservicetekniker Länk till annan webbplats.

Alla företag och verksamheter sysslar med inköp. Den här utbildningen passar dig som är kommunikativ, utåtriktad och analytisk. Du trivs med att ha kontakter, både externt och internt. Du är strukturerad och noggrann samt har förmågan att se saker ur olika perspektiv.

Målet är att du efter avslutad utbildning ska behärska samtliga steg i inköpsprocessen. Du ska kunna arbeta med operativa och taktiska inköpsfrågor som leverantörsbedömningar, materialavrop och upprättande av inköpskalkyler. Kort sagt – du blir väl förberedd för yrkesrollen som inköpare.

Utbildningsort: Växjö
Utbildningsanordnare: NBI
Läs mer om och ansök till utbildningen Inköp och supply management Länk till annan webbplats.

Som Javautvecklare arbetar du som programmerare och skriver kod i främst det plattformsoberoende programmeringsspråket Java. Med hjälp av Java kan du skapa olika typer av mjukvarusystem, allt från serverbaserade backend-system och webblösningar till olika inbyggda system och mobila applikationer.

Utbildningsort: Växjö eller Ronneby
Utbildningsanordnare: EC Utbildning AB
Lär mer om och ansök till utbildningen Javautvecklare Länk till annan webbplats.

I rollen som Logistics Planner kommer du att arbeta med att planera, styra och kontrollera material-, informations- och betalflöden. Du arbetar utifrån en helhetssyn, det vill säga allt från materialförsörjning, produktion och distribution/leverans till kund.

Det råder stor efterfrågan på skickliga logistiker med både teoretisk och praktisk kompetens och bra problemlösningsförmåga. Efter utbildningen kan du arbeta som t ex logistiker, logistikplanerare, logistikkoordinator och Supply Planner.

Utbildningsort: Växjö
Utbildningsanordnare: NBI
Läs mer om och ansök till utbildningen Logistics planner Länk till annan webbplats.

Efterfrågan på specialistkunskaper inom löneområdet i kombination med systemförståelse är idag stor. Den här utbildningen ger dig kunskaper inom lön, ekonomi och personal, samtidigt som du förbereds på att kunna arbeta konsultativt och möta framtidens krav på effektivisering och smart systemanvändning.

Dagens löneprocess är komplex och ställer höga krav på lönekonsulten, som dessutom får en alltmer strategisk och coachande roll. Arbetet är ofta självständigt med stort eget ansvar och med en rådgivande funktion till övriga organisationen. För dig som studerar till lönekonsult finns stora möjligheter att forma din egen karriär. Lön betalas ut i alla branscher och du kan jobba i offentlig verksamhet eller privat, med löneuppdrag ”in house” eller via outsourcing, på ett litet eller stort företag.

Utbildningsort: Växjö eller Ljungby
Utbildningsanordnare: Montico AB
Läs mer om och ansök till utbildningen Lönekonsult med systeminriktning Länk till annan webbplats.

Utbildningen till medicinsk sekreterare ger dig grundläggande kunskaper och färdigheter för att kunna utföra en säker medicinsk dokumentation. Efter avslutad utbildning har du kunskap att utföra ett kvalificerat administrativt arbete inom hälso- och sjukvårdsverksamheter.

Du kan arbeta som medicinsk sekreterare, vårdadministratör, läkarsekreterare, kliniksekreterare, projektledare eller administratör.

Utbildningsort: Växjö
Utbildningsanordnare: Kronobergs läns landsting, Kunskapsutveckling Syd
Läs mer om och ansök till utbildningen Medicinsk sekreterare Länk till annan webbplats.

Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta med automation, som robotprogrammering, service, underhåll och PLC-system inom avancerad tillverkning med mekatronik och styr-/reglerteknik. Under utbildningen får du vidareutveckla och fördjupa dina kunskaper inom process och automation. Du får specialiserade kunskaper inom automation, programmering, IT-säkerhet och fjärrstyrning. Du får även kunskaper inom ledarskap, maskinsäkerhet och konstruktion för att till exempel kunna arbetsleda andra medarbetare och delta i projektgrupper.

Efter utbildningen kan du jobba som process- och automationsingenjör, PLC-, SCADA- samt HMS-programmerare, service- och drifttekniker, eltekniker inom styr- och regler- och instrumentteknik eller som säkerhetsadministratör inom industriell IT.

Utbildningsort: Växjö
Utbildningsanordnare: Jönköping University, Tekniska Högskolan
Läs mer om och ansök till utbildningen Process- och automationsingenjör Länk till annan webbplats.

Behovet av denna roll har än mer tydliggjorts baserat på de identifierade utmaningar som tillverkningsföretagen och logistikföretagen står inför de kommande åren.

Denna utbildning leder till roller såsom Production Planner, Supply Planner, produktionslogistiker och projektledare inom produktion.

Utbildningsort: Ljungby
Utbildningsanordnare: Campus Ljungby
Läs mer om och ansök till utbildningen Production Planner, Change & Sustainability Länk till annan webbplats.

Vill du vara med och utveckla framtidens tillverkningsindustri? Företagen står mitt i en spännande utvecklingsprocess där nya tekniska lösningar, automation, robot och digitalisering är avgörande för att effektivisera produktionen och på ett hållbart sätt öka företagens konkurrenskraft. Det här är en mycket intressant utbildning för dig som vill vidareutbilda dig och/eller har erfarenhet av att jobba inom branschen, och som vill ha en ny inriktning i din karriär.

Efter examen kommer du att verka inom ett brett område omfattande kvalitet och hållbar produktion, ledarskap, projektledning, produktionsekonomi samt robotisering och automatisering. Du kommer till exempel att kunna söka tjänster som produktionsledare, produktionsutvecklare, kvalitetstekniker eller produktionstekniker.

Utbildningsort: Ljungby, Växjö
Utbildningsanordnare: Jönköping University, Tekniska Högskolan
Läs mer om och ansök till utbildningen Produktionsutveckling Länk till annan webbplats.

Utbildningen kommer att ge dig fördjupade kunskaper inom psykiatriområdet. Du får spetskompetens när det gäller arbetet med olika psykiska sjukdomar. Du kommer kunna utvecklas för att bli specialist inom vuxenpsykiatrisk vård, rättspsykiatrisk vård samt för arbetet inom olika kommunala verksamheter som ger stöd både i hemmet och på boende.

Under din utbildning kommer du praktisera i både regional och kommunal verksamhet och på det sätt få en unik förståelse hur detta samarbete fungerar. Efter avslutad utbildning kan du arbeta som specialistutbildad undersköterska inom psykiatri, eller boendestödjare inom kommunal verksamhet med ökade ansvarsområden.

Utbildningsort: Distans (Växjö)
Utbildningsanordnare: Kronobergs läns landsting, Kunskapsutveckling Syd
Läs mer om och ansök till utbildningen Psykiatrispecialiserad undersköterska Länk till annan webbplats.

Är du intresserad av ekonomi och har fallenhet för siffror? Är du analytisk, noggrann, strukturerad och har förmåga att se helheten? Utbilda dig då till Redovisningsekonom och du får ett yrke som är starkt efterfrågat på arbetsmarknaden. Ett brett yrke med varierande arbetsuppgifter som kräver en helhetssyn på ekonomi.

Som redovisningsekonom arbetar du offentligt eller privat, entreprenöriellt i mindre företag eller med stora flöden i större företag. Utbildningen ger dig chansen att arbeta som redovisningsekonom, redovisningskonsult, företagsekonom, ekonomiassistent och revisorsassistent.

Utbildningsort: Ljungby
Utbildningsanordnare: TUC Yrkeshögskola
Läs mer om och ansök till utbildningen Redovisningsekonom Länk till annan webbplats.

Som redovisningskonsult arbetar du i en konsultativ roll som innebär mycket rådgivning och vägledning. Du arbetar med olika redovisningstjänster och har kompetens om löpande bokföring, inom IT som redovisnings- och affärsstöd och kunskaper i ekonomistyrning och analysarbete.

Efterfrågan på redovisningskonsulter är just nu väldigt stor. När du är utexaminerad har du möjlighet att arbeta på specialiserade redovisningsbyråer som jobbar på uppdrag för utomstående kunder, inom kommuner eller på andra större företag med interna ekonomiavdelningar.

Satellitort: Växjö genom Växjölöftet yrkeshögskola
Utbildningsanordnare: KYH Anywhere
Läs mer om utbildningen Redovisningskonsult

Utbildningen ger dig kompetenser för att ansvara för och utföra installation, driftsättning, felsökning och problemlösning på mekatroniska system. Du kan agera självständigt i affärssituationer även internationellt.

Efter utbildningen kan du arbeta som resande tekniker med hela världen som ditt arbetsfält eller internt på ett företag som underhållstekniker. Exempelvis kan du jobba med verktygsmaskiner, pressar, robotar och hissar, men också på sjukhus som medicintekniker. Ditt framtida arbete kan finnas inom flera olika branscher.

Utbildningsort: Ljungby
Utbildningsanordnare: IRC Yrkeshögskolan Ljungby
Läs mer om och ansök till utbildningen Servicetekniker Länk till annan webbplats.

Utbildningen kommer att ge dig fördjupade kunskaper inom barn- och ungdomssjukvård. Du kommer att förbereda dig på att möta barn och ungdomar, nyfödda och för tidigt födda barn. Utbildningen kommer även att öka din medvetenhet om kommunikationens betydelse, empatiskt bemötande, professionellt förhållningssätt och självinsikt i mötet med barnet och dess anhöriga.

Som specialistundersköterska arbetar du i vårdteam med sjuksköterska, barnmorska eller läkare. Efter avslutad utbildning kan du arbeta på avdelningar som riktar sig mot sjukvård av barn och ungdomar, exempel BB/ förlossning och neonatalavdelningar.

Utbildningsort: Distans (Växjö)
Utbildningsanordnare: Kronobergs läns landsting, Kunskapsutveckling Syd
Läs mer om och ansök till utbildningen Specialistundersköterska (barn-ungdom) Länk till annan webbplats.

Du får spetskompetens när det gäller att arbeta med medicinteknisk utrustning, förberedelse och iordningställande av operationssal, basal och specifik vårdhygien, vikten av kommunikation och bemötande samt patientens integritet och självbestämmande.

Efter avslutad utbildning kan du arbeta på avdelningar som riktar sig mot operation, anestesi eller intensivvård.

Utbildningsort: Distans
Utbildningsanordnare: Kronobergs läns landsting, Kunskapsutveckling Syd
Läs mer om och ansök till utbildningen Specialistundersköterska operation Länk till annan webbplats.

En inköpare/upphandlare har en nyckelroll då de ska kunna koppla ihop organisationens behov i form av volym och kvalité för att kunna nå den bästa affärsmässiga lösning med marknadens leverantörer.

Det första året på utbildningen fokuserar på att ge studenterna kunskaper och färdigheter för att kunna jobba operativt och taktiskt med inköp och upphandling i såväl privat- som offentlig sektor. Årskurs två fokuserar mer på Strategiskt inköp samt tillämpningskurser inom exempelvis projektledning, affärsengelska, förhandling, hållbarhet samt affärsmannaskap. Varje årskurs avslutas med praktik ute på inköps- och upphandlingsfunktionerna.

Utbildningen passar dig som har jobbat några år, är driven och klarar av att ta ansvar samt har en känsla för affärer. Efter avslutad utbildning kan du jobba i såväl privat som offentlig sektor i roller som strategisk inköpare, upphandlare, inköpare mm.

Utbildningsort: Ljungby
Utbildningsanordnare: OneAcademy i samarbete med Campus Ljungby
Läs mer om och ansök till utbildningen Strategiskt inköp och upphandling Länk till annan webbplats.

Målet med utbildningen är att du ska få fördjupade kunskaper om olika funktionsnedsättningar och dess konsekvenser i vardagen. Du ska även få kunskaper om kommunikationsmetoder, pedagogik och individanpassat stöd. Utbildningen ger dig även kunskaper om etik och professionellt förhållningssätt, hälsans betydelse, social dokumentation och praktisk juridik.

Stödpedagog är en kvalificerad yrkesroll som innebär ett ökat ansvar för kvalitet och helhetssyn samt ansvar för brukarfokus, utveckling och samordning i verksamheten. Allt fler kommuner inför titeln stödpedagog i sina verksamheter.

Utbildningsort: Växjö med satellitort Varberg
Utbildningsanordnare: KUI Yrkeshögskola
Läs mer om och ansök till utbildningen Stödpedagog Länk till annan webbplats.

Att arbeta som tandsköterska är ett omväxlande arbete med mycket patientkontakt. Tandsköterskan arbetar i vårdteam med främst tandläkare och tandhygienist. Under utbildningen får du bland annat lära dig att assistera tandläkare, ta röntgenbilder, hantera material ur ett miljö- och hälsosäkert perspektiv, arbeta med förebyggande tandvård samt utföra administrativa uppgifter som till exempel receptionsarbete.

Utbildningsort: Växjö
Utbildningsanordnare: Kronobergs läns landsting, Kunskapsutveckling Syd
Läs mer om och ansök till utbildningen Tandsköterska Länk till annan webbplats.

En teknikinformatör instruerar och förklarar komplex teknologi så att användaren förstår och kan ta till sig informationen. Arbetet som teknikinformatör innefattar att designa, skapa och underhålla olika typer av teknisk information, med allt från online-hjälp, bruksanvisningar, instruktionsböcker, användarmanualer med mera.

Utbildningsort: Växjö eller distans
Utbildningsanordnare: EC Utbildning AB
Läs mer om och ansök till utbildningen Teknikinformatör Länk till annan webbplats.

Som träbyggnadsprojektör gör du tekniska beräkningar och arbetar med ritningar och CAD som stöd i konstruktionsarbetet. Trä är ett hållbart byggnadsmaterial som är på stark tillväxt. Byggproduktionen utvecklas dessutom allt mer mot ett industriellt och rationellt byggande.

Du projekterar bl.a. byggen, planerar produktion, ansvarar för att lagar, arbetsmiljöregler och säkerhet efterföljs etc. Arbets- och projektledning med personalansvar kan vara en del av ditt arbete. I yrkesrollen kan även ekonomistyrning och kalkylering, exempelvis vid projektering av byggen ingå.

Som Träbyggnadsprojektör kommer din framtida arbetsplats att bli inom större eller mindre bygg- och anläggningsföretag. Du kan även bli en nyckelkompetens i ett fåmansföretag.

Utbildningsort: Studieort Växjö genom Växjölöftet yrkeshögskola
Utbildningsanordnare: YrkesAkademin
Läs mer om och ansök till utbildningen Träbyggnadsprojektör hållbart byggande Länk till annan webbplats.

Utbildningen leder till yrken inom kyl- och värmepumpsteknik i allmänhet och värmepumpstekniker i synnerhet då denna teknik är i fokus under utbildningen. En värmepump är en ekonomisk och miljövänlig uppvärmningsteknik som har fått stort genomslag det senaste decenniet.

Behovet av medarbetare med en god teknisk utbildningsnivå är stort. Utbildningen ger dig både en bredd och djup för att som tekniker installera, serva och ge råd om bästa tekniken. Du får också möjlighet att certifiera dig inom köldmedier.

Utbildningsort: Markaryd
Utbildningsanordnare: Markaryds kommun, Kunskapscentrum Markaryd
Läs mer om och ansök till utbildningen Värmepumpstekniker Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 november 2021
Förskola och skola