Fastighetsingenjör tekniska system

Specialistroll inom bygg- och fastighetsbranschen med ansvar för hållbarhet och fastighetsteknik.

Vad gör en fastighetsingenjör?

Som fastighetsingenjör har du fördjupade och breda kunskaper inom fastighetsteknik och är den som säkerställer krav på driftsekonomi, energiprestanda och energieffektivisering i olika fastigheter. Arbetet med digital styrning av fastigheter ökar. Dessutom ser du till att hyresgästernas önskemål om inneklimat och stabil drift efterlevs.

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om miljö och hållbarhet i fastigheter, energieffektivisering och förbereds inför ett utvecklande arbetsliv. Fastighetsingenjör är en yrkesroll med goda karriärmöjligheter och passar dig som är intresserad av hållbarhet och digital teknik.

Hur ser framtiden ut för en fastighetsingenjör?

I Sverige finns cirka 10 000 aktiebolag med verksamhet inom fastighetsdrift och teknisk konsultverksamhet mot fastigheter. Som en specialist har man ansvar för drift, skötsel och underhåll av fastighetens tekniska system. Man säkerställer krav på driftsekonomi, energiprestanda och energieffektivisering, samtidigt som hyresgästens önskemål om inneklimat och stabil drift tillgodoses. Likaså fastighetsautomation och avancerad styr- och reglerteknik är av vikt.

Exempel på yrkestitlar förutom fastighetsingenjör:

 • Fastighetstekniker
 • Teknisk förvaltare
 • Drifttekniker

Vad behöver du för att bli antagen?

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna:

 • Matematik B / Matematik 2
  ELLER
 • Bygg och anläggning 2
  ELLER
 • Praktisk ellära
  och
 • Energiteknik 1

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens.

Utbildningens upplägg

Vi samarbetar med KYH kring den här utbildningen som går på flera utbildningsorter samtidigt via videokonferens. Du kan alltså både studera och hitta jobb utan att du behöver flytta. Välj mellan Eskilstuna, Katrineholm, Norrtälje, Gävle eller Växjö.

Utbildningslokalerna ligger på Videum nära universitetsområdet. Du sitter i ett klassrum som vanligt tillsammans med dina studiekollegor. Det som skiljer är att läraren undervisar via videokonferens. Oftast finns läraren på en annan ort och under lektionerna kommunicerar ni via högtalare och mikrofon. Annars fungerar allt som vanligt. Det är alltså ingen distansutbildning.

Studietakt är helfart med ca 15 timmar undervisning i veckan, resterande timmar är till för grupparbeten, så kallade case, samt självstudier.

Under de två studieåren så är det dels 20 veckor LIA där du praktiserar ute på ett företag och dels 6 veckors examensarbete som vanligtvis görs tillsammans med ett företag. Totalt är en dryg tredjedel av studierna knutna till företag.

Alla svar kring utbildning, antagning och behörighetskrav besvaras av KYH.

Kom ihåg att ange Växjö som studieort när du ansöker.

Senast uppdaterad: 26 juli 2022