Demokrati – värd att värna varje dag

Carina Elmefall, som jobbar på Växjö kommuns kansli skriver den här veckan om att Sveriges demokrati firar 100 år och den demokratistuga du nu kan besöka för att lära dig mer.

Vad är då demokratistugan? Jo, det är ett mobilt kunskapscentrum som turnerar runt i landet under hela 2021 där vi invånare kan lära oss mer om Sveriges demokrati, öka kunskapen och uppmuntra till engagemang och eftertanke. Historia, samtid, framtid och den lokala demokratin gestaltas i stugan både fysiskt och digitalt.

I Växjö finns stugan på Vattentorget mellan 9-13 oktober. Här finns digitala spel, sällskapsspel, interaktivitet av olika slag, quiz, filmer, valdeltagandetermometer, samtalssnurra och du kan gå en tipsrunda runt sjön. Länsstyrelsen i Kronoberg samordnar, men jag kan verkligen rekommendera ett besök!

I år firar vi att det är 100 år sedan det infördes allmän och lika rösträtt i Sverige eftersom 1921 var året då kvinnor fick rösta för första gången. Trots det dröjde det fram till 1989 innan alla män och kvinnor i Sverige fick rösta. Till exempel fick inte hemlösa personer som var ”omhändertagna av fattigvården” rösta förrän 1945 och 1959 fick även medborgare utan folkbokföringsadress möjlighet att rösta, vilket tidigare krävdes. Den regeln utestängde flera medborgare, till exempel romer från att rösta. Och först 1989 fick personer som var omyndigförklarade av staten rätt att rösta. Det kunde handla om personer som exempelvis diagnosticerats med schizofreni. Alla de här exemplen visar att demokratin utvecklats de senaste 100 åren. Att alla medborgare över 18 år i Sverige har möjlighet att rösta är en grundbult i vår demokrati.

Rösträtten är inte det enda sättet du som medborgare kan påverka. Här i Växjö kan du delta på nämndernas möten och ställa frågor. Du kan skicka in medborgarförslag, delta på direktmöten med tjänstepersoner och politiker och skicka in synpunkter. Det är en del av våra demokratiska rättigheter, och de är såklart värda att värna varje dag.

/Carina Elmefall

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 oktober 2021