Det kan aldrig bli för mycket Fairtrade!

Sedan en vecka tillbaka pågår årets höstkampanj för Fairtrade, den avslutas nu på söndag 24 oktober. Under de här veckorna har butiker, företag, organisationer och andra engagerade samlats i en kampanj. Helen Karlsson-Jacobsson skriver den är veckan om faritrade och varför det är viktigt för Växjö kommun.

Vad är grejen med så mycket Fairtrade? Jo, när vi handlar mer, påverkar vi mer. Fairtrade betyder en tryggare familjeekonomi, bättre arbetsvillkor och mer hållbara jordbruksmetoder för de människor som odlar produkterna vi hämtar hit från andra sidan jorden. Invånarna i dessa länder har inte den grundtryggheten eller goda livsvillkor som vi har här i Sverige. De har sämre och mer otrygga arbetsvillkor, de saknar kanske rent vatten i närheten av bostaden, en skola eller sjukvård. De har ingen säker arbetsinkomst utan är hänvisade till det dagliga handelspriset som ofta går upp och ner. Det innebär ofta att barnen måste arbeta istället för att gå i skolan.

Genom att vi här i Växjö och i Sverige köper Fairtrade-märkta produkter gör vi alltså skillnad för både människor och för vår planet. Odlarna är garanterade ett minimipris för sin vara och får dessutom en extra premie de kan investera i sitt eget samhälle – till exempel bygga en skola eller en vattenbrunn. Ekologisk odling ger ännu en premie som återinvesteras i jordbruket för exempelvis omställning till mer hållbara och bättre grödor. Genom ditt köp kommer därför handlingskraft och en större framtidstro. Det kan aldrig bli för mycket Fairtrade, helt enkelt!

Håll utkik i butikerna runt om i Växjö - för många av dem deltar i höstkampanjen, men erbjuder också Fairtrade-märkta produkter varje dag året runt.

Läs mer om hur certifieringen och de oberoende kontrollerna går till på Fairtrade Sveriges webbsida. Länk till annan webbplats.

Tillsammans och genom att välja Fairtrade förbättrar vi Växjö och världen!

/Helen Karlsson Jacobsson på kommunledningsförvaltningens utvecklingsavdelning

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 oktober 2021