Kemikalier

Kemikalier finns överallt i vardagen. På cirka 50 år har produktionen av kemikalier i världen ökat från mindre än 10 miljoner ton till över 400 miljoner ton per år. En del av alla kemikalier kan skada oss människor och vår natur.

Allt i vår vardag är uppbyggt av kemiska ämnen. Maten vi äter, djur, växter, vi själva, vatten och luft. Därför är det viktigt att komma ihåg att alla kemikalier inte är farliga, utan bara vissa. Det är främst industrikemikalier vi menar när vi pratar om kemikalier.

Vissa kemikalier vet vi är farliga och att de kan orsak exempelvis akut förgiftning, cancer, allegier, fetma, diabetes, hormonstörningar med mera. En vanlig företeelse är att kemiska ämnen läcker ut och sprider sig från saker vi använder i vår vardag. Det kan handla om leksaker, kläder, elektronik, kosmetika och byggmaterial. En stor del av spridningen av kemikalier och plaster sker vid tillverkningsprocessen.

Det vi vet är att barn är särskilt känsliga eftersom deras kroppar hela tiden utvecklas och för att de äter och dricker mer i förhållande till sin vikt jämfört med en vuxen. När barn utsätts för samma mängd av ett ämne som en vuxen får de i sig mer i förhållande till sin vikt. Det är alltså extra viktigt att vi skyddar barnen mot sådana kemiska ämnen och produkter som kan vara farliga. Växjö kommun har därför satsat på åtgärder som minskar risken att utsättas för kemikalier i onödan på förskolorna

Kemikalieplan

2017 antog Växjö kommun en kemikalieplan. Där finns åtgärder som ska minska risken för att farliga kemikalier finns i kommunens verksamhet och åtgärder för att öka kunskapen om kemikalier i samhället.

Observera att det har blivit fel på sidan 12, Fokusområde 5, under åtgärd 1; Utveckla kemikalietillsynen hos detaljhandeln. Där är aktiviteterna:
1.1 Utöka kontrollen av kemiska ämnen i butik.
1.2 Utöka tillsynkontroll för kemikalier i byggvaror.

Vad kan jag göra?

Det finns saker du kan göra själv för att minska mängden skadliga kemikalier och även förhindra att de sprids i miljön.

  • Välj ekologisk mat - Då slipper du rester av bekämpningsmedel både i din mat och i naturen.. Med ekologisk mat slipper du också tungmetaller från konstgödningen, som det cancerframkallande ämnet kadmium.
  • Undvik plast - Olika sorters plast kan innehålla och läcka farliga kemikalier som tas upp av människan eller kommer ut i naturen.
  • Byt ut non stick-pannorna - Stekpannor, kastruller, ugnsplåtar och bakformar med en yta av så kallad non stick, som till exempel teflon, innehåller PFAS eller PFOA som kan läcka ut till maten. Satsa hellre på gjutjärn och stål.
  • Välj rätt förpackningar - Glasförpackningar och tetrapack är bättre än konservburkar och dryckesburkar vars beläggning på insidan läcker bisfenol A och andra ämnen.
  • Städning smart - Flertalet farliga kemikalier som finns i prylar i våra hem. När du städar ska du dammsuga och våttorka i just den ordningen så att miljögifterna hamnar i soporna som bränns och inte i avloppsvattnet. Såpa är ett bra alternativ till mer kemiska golvtvättmedel.
  • I hemmet - Använd miljömärkt färg och tapeter som inte är plastbelagda. Undvik PVC-golv som kan ge ifrån sig skadliga mjukgörare. Vädra gärna nyrenoverade rum ordentligt någon vecka innan man sover där, särskilt om barn sak sova där. Låt tv-apparater och datorer stå på i ett välventilerat rum veckan efter köp. Flamskyddsmedel sipprar ut när de värms upp och mest när de är nya. Undvik möbler med flamskyddsmedel. Äldre begagnade och framför allt stoppade möbler kan innehålla hormonstörande flamskyddsmedel som idag är förbjudna. Det mesta är bra att köpa begagnat men just äldre stoppade möbler är det bäst att undvika. Köper du nya möbler, se till att fråga tillverkaren om de innehåller några värstingämnen.
  • Ekologiska kläder - Satsa på ekologiskt eller second-hand. När du köper nytt: tvätta gärna kläder en gång innan de används, så slipper du få i dig de gifter som använts i tillverkningen.
  • Se över badrumsskåpet - Behöver du alla produkter i ditt badrum? Dra ned på mängden av det du använder. På så sätt lättar du lite på kemikalietrycket på både naturen och din egen kropp.
  • Kontrollera leksaker - Kontrollera att alla plastleksaker är tillverkade inom EU efter 2007. Nyare plastleksaker innehåller mindre av vissa hormonstörande ämnen.

Du kan del av mer konsumenttips på Kemikalieinspektionenes webbplatslänk till annan webbplats. Har du små barn hemma? I broschyren Kemikalier i barns vardaglänk till annan webbplats tar Kemikalieinspektionen upp flera råd som du som småbarnsförälder kan tänka på.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 juni 2019
Hållbar utveckling