Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Bada gärna men var försiktiga

Var uppmärksamma på algblomning vid våra sjöar och badplatser.

Under sommarsemestern är det många som passar på att ta sig ett svalkande dopp i någon av våra sjöar. När man badar är det dock viktigt att vara lite uppmärksam själv och kolla efter algblomning. Generellt avråder vi från bad vid algblomning. Men hur mycket alger det är i en viss sjö kan skifta från dag till dag, därför ska man vara uppmärksam.

Vad är algblomning och hur kan jag upptäcka det?

Algblomning är en naturlig process när växtplankton massförökas. Det bidrar till att ytvattnet grumlas och ändrar färg till olika nyanser av blågrönt eller brunt. En särskild lukt kan även framkallas i samband med algblomning.

Undvik vattnet vid algblomning

När algblomning sker ska man undvika att bada. Algerna kan vara farliga både att få i sig och att få på huden. Särskilt viktigt är det att inte låta barn leka i vattnet eller vid strandkanten då de är extra känsliga. Var också uppmärksam på att inte hundar eller andra husdjur badar eller dricker av vatten med mycket alger.

Symptom och komplikationer

Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller husdjur visar tydliga sjukdomssymptom i samband med kontakt av algblommande vatten. Hudirritation och ögonbesvär är vanliga symptom men även illamående, kräkningar och diarré kan förekomma.

Nuläget i Växjö kommun

Under sommaren tar vi regelbundna prover på vattnet vid cirka 40 olika badplatser i kommunen, för att bland annat kontrollera vattenkvaliteten. Vid proverna noterar vi även om vi ser pågående algblomning, men situationen kan variera i en sjö, eller vid olika badplatser, från dag till dag. Därför är det viktigt att själv vara uppmärksam på om det pågår algblomning så att vattnet ser tjockt eller missfärgat ut, och att i så fall undvika bad.

Du kan hålla dig uppdaterad om de senaste vattenprovsmätningarna i Växjö kommun på webbplatsen Badplatsen Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad: 11 mars 2022