Risker med tomgångskörning

När vintern och minusgraderna kommer är det vanligt att skrapa sin frostiga bilruta på tomgång. Men är du medveten om riskerna för både hälsan och miljön när du låter bilen stå på tomgång?

Tomgångskörning orsakar luftföroreningar helt i onödan. När minusgraderna kommer är det vanligt att skrapa sina bilrutor med bilen uppstartat på tomgång. Detta för att skrapandet ska gå fortare och för att bilen ska vara lite varmare och skönare när det är dags att köra iväg.

Men visste du att när bilens avgaser är som mest ohälsosamma när den står på tomgång? Så när du skrapar bilrutan på tomgång står du mitt i de värsta avgaserna. Det är såklart inte bra för din hälsa. Att kallstarta bilen förkortar även motorns livslängd och bränsleförbrukningen kan vara det dubbla de första kilometrarna.

Om du har möjlighet, skaffa en motorvärmarplats eller förvara bilen i garage. På så vis gör du en stor tjänst för allas hälsa och vår miljö.

Högst en minut tomgångskörning gäller

I Växjö kommuns lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljönlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster framgår det att inom detaljplanelagt området får ditt fordon stå på tomgång i högst en minut. Undantag gäller om du står stilla på grund av trafikförhållandet, till exempel om du står stilla i en bilkö.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 november 2018