Ny tobakslag – utökat rökförbud

Den 1 juli 2019 får Sverige en ny tobakslag. ”Lagen om tobak och liknande produkter” innebär bland annat nya försäljningsvillkor samt att fler utomhusmiljöer ska vara rökfria.

Den nya tobakslagen Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter Länk till annan webbplats. ersätter den tidigare tobakslagen och lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare.

I och med den nya lagen kommer rökförbudet även gälla:

  • uteserveringar
  • vid kollektivtrafikens håll- och väntplatser
  • på inhägnade platser avsedda för idrottsutövning
  • lekplatser dit allmänheten har tillträde
  • utanför entréer till rökfria lokaler och utrymmen som allmänheten har tillträde till

Rökförbudet omfattar flera produkter. Utöver tobak gäller förbudet även elektroniska cigaretter, vattenpipor, rökning av örtprodukter och produkter som motsvarar rökning men inte innehåller tobak.

Det är den som äger eller disponerar en lokal som ansvarar för att rökförbudet följs genom att bland informera med förbudsskyltar.

Nya försäljningsvillkor

Från och med den 1 juli 2019 måste den som vill sälja tobaksvaror ansöka om tillstånd hos Växjö kommun. Tillstånd krävs även för försäljning av tobak i automater. Tillståndsprocessen ser lite annorlunda ut beroende på om du tidigare anmält din tobaksförsäljning eller om du som ny aktör vill börja sälja:

  • Om du som ny aktör vill sälja tobak och liknande produkter måste en tillståndsansökan göras från och med 1 juli 2019. Försäljningen får påbörjas först efter att ett godkänt tillstånd tilldelats.
  • Om du tidigare har anmält din tobaksförsäljning till Växjö kommun måste du trots detta göra en tillståndsansökan. Ansökan ska vara inskickad senast 1 november 2019. Under tiden som ansökan handläggs kan ni fortsätta försäljningen av tobak och liknande produkter.

Vi håller just nu på att utforma nya ansökningsblanketter. Mer information om detta kommer under sommaren där det tydligt kommer framgå vad du som försäljare behöver göra samt vilka datum ni har att förhålla er till.

Mer information

Du kan läsa om vanliga frågor och svar kring den nya lagen på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats..

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 maj 2019