Gröna byggnader och hörlursvandring när Earth Week blir digitalt

Slow fashion, väder, ekosystemtjänster och mindfulness för digital hälsa är några av de ämnen besökare till årets upplaga av Earth Week kommer att möta. På måndag startar Växjö kommuns hållbarhetsvecka, som i år genomförs helt digitalt.

Stadsbiblioteket, nuvarande kommunhuset och det nya kommun- och stationshuset kommer att lysas upp med grön belysning under veckan. Dessutom släcker kommunen gatubelysningen i Växjö tätort under Earth Hour den 27 mars.

- Jag har sett fram emot den här veckan hela året. Eftersom vi fick ställa in med kort varsel förra året känns det otroligt bra att vi har en lösning för att genomföra Earth Week digitalt det här året, säger Magnus P. Wåhlin (MP), ordförande i Växjö kommuns hållbarhetsutskott.

Programmet för veckan lyfter såväl klimat och miljö som demokrati, mångfald och folkhälsa. Några höjdpunkter:

  • Signering av Växjödeklarationen där Växjö kommun tillsammans med ett antal lokala företag skriver på ett klimatkontrakt med åtaganden för framtiden.
  • Föreläsning om slow fashion med författaren, föreläsaren och influencern Johanna Leymann. Efter föreläsningen samtalar Johanna med elever på Katedralskolan.
  • Digitala guidningar av bland annat Braås Park, Lundens naturreservat och Borgmästarudden. Allt som behövs är en smart telefon, för att lyssna och gå en guidad tur av platsen.
  • Föreläsning med Lena Posner- Körösi från kommittén Demokratin 100 år om demokratins roll för ett hållbart samhälle.

- Det är en självklarhet att hållbarhet ska få en egen vecka i vår kommun. Earth Week är ett tillfälle där vi kan lyfta de goda exemplen från vår verksamhet och tillsammans höja blicken mot vad vi mer kan göra för att gemensamt uppnå målet om Hållbara Växjö 2030, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Bakgrund

Earth Week startade 2014 och genomförs alltid i samband med WWF:s klimatmanifestation Earth Hour. Från början hade veckan fokus på miljö och klimat, men på senare år har veckan mer och mer kommit att handla om den bredare hållbarhetsfrågan. Veckan samlar arrangörer från hela kommunen, både ideella föreningar, företag och Växjö kommuns förvaltningar och bolag. Veckan avslutas med att symboliskt släcka lamporna och gatubelysningen i Växjö tätort under Earth Hour den 27 mars.

Hela programmet för veckan finns på ww.upplev.vaxjo.se/earthweek. Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 mars 2021