Växjö på plats fyra i miljöranking

Växjö kommun ökar och hamnar i år på plats fyra i tidningen Aktuell hållbarhets ranking där de på olika sätt mäter Sveriges kommuners miljöarbete. Växjö fortsätter därmed sin klättring i topplistan från plats elva 2020. I kommungruppen ”Större städer och kommuner nära större stad” hamnar Växjö på plats tre.

- Att vi fortsätter klättra i placeringar visar att vi de senaste åren gjort helt rätt satsningar och att vi är på rätt väg med vårt miljöarbete i kommunen. Det är hedrande med en fjärdeplats, men vi satsar såklart på att bli nummer ett, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det är trettonde året i rad som Aktuell Hållbarhet genomför rankingen och med årets fjärdeplats tangerar Växjö sin tidigare bästa placering. Rankingen bygger dels på en enkät som kommunerna besvarar, dels på information och statistik från olika myndigheter och organisationer.

- Vi kommer fortsätta med vårt långsiktiga arbete med hållbarhetsprogrammet och att kroka arm med företagen i kommunen. Vi har flera utmaningar framför oss, bland annat hållbara transporter, minskade avfallsmängder och mer hänsyn till ekosystemen, berättar Magnus P. Wåhlin (MP), ordförande i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott.

Anna Tenje (M) och Magnus P. Wåhlin (MP) står lutade mot varsin sida av ett träd. I bakgrunden syns Stortorget och Stadshotellet.

Anna Tenje (M) och Magnus P. Wåhlin (MP).

Rankingen presenteras idag på den digitala konferensen ”Hållbar kommun”. Anna Tenje (M) deltar på konferensen som avslutningstalare med en inspirationsföreläsning om Växjö kommuns miljöarbete. Malmö toppar rankingen och i kategorin Större städer och kommuner är topp tre Helsingborg, Karlstad och Växjö.

Mer information om rankingen finns hos Aktuell hållbarhet Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 maj 2021