Växjö kommun nominerad till Årets Hållbara Skolmatskommun och Special Foods 2021 

Växjö kommun är en av 10 nominerade kommuner till Årets Hållbara Skolmatskommun 2021 och en av fem nominerade i kategorin Special Foods. Priserna delas ut av White Guide Junior och White Guide Senior som vill lyfta fram allt det goda som görs på förskolor, skolor och seniorboenden runt om i Sverige. 

Priset Årets Hållbara Skolmatskommun går till en kommun som är duktig på hållbarhet över hela skolmatskedjan och har utgångspunkt i fyra områden: Klimat, schysst mat, matsvinn och att öka kunskapen om hållbar mat. I och med nomineringen är det klart att Växjö kommun kommer hamna på en topp 10-placering.

- Jättekul att vårt hållbarhetsarbete inom måltidsorganisationen leder till en sådan här fin nominering. I vårt hållbarhetsprogram har vi väldigt ambitiösa mål för miljö och klimat, där ökad mängd närproducerad och ekologisk mat som exempel bidrar till att skapa ett hållbart Växjö 2030, säger Andreas Olsson (C), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens organisations- och personalutskott.

- Vi jobbar mycket med att öka elevernas kunskaper om hållbara måltider, bland annat är alla maträtter vi serverar på våra skolor nu klimatmärkta. Det innebär att eleverna, om de vill, aktivt själva kan välja det alternativ som har lägst klimatpåverkan. På så sätt hjälps vi alla åt att minska matens klimatpåverkan, säger Anneli Ekstedt, verksamhetschef på måltidsorganisationen.

Älgvägens kök i Växjö är en av fem nominerade kök i kategorin White Guide Senior Special Foods. Priset går till ett kök som tillagar konsistensanpassad mat på sitt boende. Rätt konsistens, smak och utseende på maten kan vara avgörande för att minska risken för undernäring.

- Köket på Älgvägen har tidigare fått mycket uppmärksamhet för vår satsning på timbalkost och det har varit ett stort intresse från andra kommuner i Sverige som vill att våra medarbetare ska komma och utbilda deras kockar. Numera lagar vi all timbalkost på Älgvägens kök. Att bli nominerad i den här kategorin känns som ett kvitto på att vår satsning på timbalkost ligger helt rätt i tiden, säger Benjamin Blum, enhetschef på måltidsorganisationen.

Syftet med White Guide Junior och White Guide Senior är att lyfta fram allt det goda som görs på förskolor, skolor och seniorboenden runt om i Sverige. Totalt är drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden testade under det senaste året.

Vilka kommuner som tar hem priserna avgörs den 3 november 2021.

Övriga nominerade kommuner i kategorin Årets Hållbara Skolmatskök är: Borlänge, Gnosjö, Haninge, Nykvarn, Sigtuna, Strängnäs, Sundsvall, Vaxholm och Örebro.

Övriga nominerade seniorkök i kategorin White Guide Senior Special Foods är: Alstadhemmet/Smygehemmet i Trelleborg, Furuliden i Alvesta, Matomsorg Borgvalla i Helsingborg och Otium Tre Stiftelser i Göteborg.  

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 juni 2021