Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Restaurang Rädda Råvaran slår hål på myterna om matsvinn

Som en del av MAT2022 öppnar Växjö kommun en tillfällig restaurang i Konserthusparken den 9-10 september. I Restaurang Rädda Råvaran serveras både buffé och fine dining där alla råvarorna består av matsvinn från butiker i närområdet.

Förutom att det serveras en buffé varje dag, har det även lottats ut platser till restaurangens fine diningdel. Där serveras en exklusiv middag på tre rätter och på plats finns kocken Klas Lindberg som ger tips och råd på hur man ska ta hand om sitt matsvinn.

- Matsvinn är ett av våra största problem när det kommer till att bli mer klimatsmarta. I genomsnitt slänger varje person 37 kilo mat och dryck varje år och det är mat som hade kunnat ätas upp. Med Restaurang Rädda Råvaran vill vi visa hur enkelt och gott det är att ta hand om sitt matsvinn, säger Henrik Cajnerud, näringslivsutvecklare i Växjö kommun.

Buffén som serveras kostar 70 kronor per portion och alla intäkterna går till lokal välgörenhet.

- Som kommun driver vi en av länets största restaurangkedjor och det är en självklarhet att vi ska gå i första ledet när det kommer till klimatsmart mat. Vi har som mål att halvera matsvinnet i våra måltidskök fram till 2025 och tack vare våra duktiga kockar är vi på god väg, säger Andreas Olsson (C), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Växjö kommun.

Restaurang Rädda Råvaran håller öppet i Konserthusparken 9-10 september mellan klockan 11.00-16.00. Fine dining serveras mellan klockan 12.00-13.00. Restaurang Rädda Råvaran är en del av MAT2022.

Senast uppdaterad: 8 september 2022