Årets rötmånad är här

I slutet av juli startar rötmåndanden. Det betyder att vissa livsmedel håller en kortare period än de vanligtvis brukar. Detta hänger ihop med att luften blivit varm och fuktig och då trivs bakterier som allra bäst.

Under sommarmånaderna ökar risken överhuvudtaget att drabbas av magsjuka på grund av bakterier vi får i oss via mat och vatten. Det är därför extra viktigt att ha bra koll på sin mat och sina livsmedel under rötmånaden för att undvika magsjuka. Det finns en rad enkla sätt. Till exempel att hålla varm mat varm och kall mat kall samt att inte använd samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.

Tips för säker matlagning i hemmet

  • Håll maten kall från butiken till hemmet.
  • Tvätta händerna.
  • Undvik att hantera mat när du är sjuk.
  • Håll kylskåpet kallt.
  • Håll olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra.
  • Kyl snabbt ner mat som ska sparas.
  • Undvik att ställa in varm mat i kylen.
  • Tina upp fryst mat säkert (t.ex. i kyl eller vattenbad).
  • Hetta upp sparad mat ordentligt innan servering.
  • Skölj alltid frukt och grönsaker noga i rent vatten.
  • Rengör skärbrädor och knivar ordentligt och byt ut gamla repiga skärbrädor. Var särskilt noga med att diska skärbrädan och kniven som har använts till kött eller fågel innan de används till sallad eller andra grönsaker.
  • Byt disktrasa ofta eftersom de snabbt blir bakteriehärdar.
  • Kontrollera återkommande dricksvatten från egen brunn.


Mer information om rötmånaden på Livsmedelsverkets hemsidalänk till annan webbplats

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 juli 2020