Eldningsförbud i Kronobergs län

Länsstyrelsen har beslutat om eldningsförbud i Kronobergs län. Det råder extrem hög brandrisk i skog och mark.

Stäng meddelande

Växjö är Europas grönaste stad

Växjö fick ta emot EU-kommissionens utmärkelse ”European Green Leaf Award 2018” i juni 2017. Växjö är Europas grönaste stad!

I sommar fick Växjö och Leuven ta emot EU-kommissionens utmärkelse ”European Green Leaf Award 2018” i juni 2017. Grattis alla i Växjö - Europas grönaste stad!

-Det är fantastiskt kul att EU-kommissionen uppmärksammat Växjö och Leuven. Att Växjö får denna utmärkelse är ett bevis på att det miljöarbete vi bedrivit hittills och de ambitioner vi har för framtiden gör Växjö till Europas grönaste stad, säger Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun.

Priset går till en stad som har mellan 20 000 och 100 000 invånare och arbetar målmedvetet för en bättre miljö, som skapar grön tillväxt och samverkar med övriga samhället i miljöfrågor.

-Vi har visat på vikten av en stark politisk enighet i miljöfrågorna, och ett bra samarbete med andra aktörer i samhället. Jag tror det vägt tungt när det till slut blev Växjö som tog hem segern tillsammans med Leuven, säger Åsa Karlsson Björkmarker, kommunalråd i Växjö kommun.

Vinnarna blev Leuven och Växjö som utsågs under en ceremoni i Essen 1-2 juni. Förutom Växjö var de tre finalisterna Leuven (Belgien) och Ludwigsburg (Tyskland). Växjö kommuns deltagare var Anna Tenje (M), Åsa Karlsson Björkmarker (S), Per Schöldberg (C), Cheryl Jones Fur (MP), Malin Lauber (S) och tjänsteperson Henrik Johansson från hållbarhetsgruppen.

Fakta om European Green Leaf Award

  • En tävling för städer och kommuner i Europa med 20 000 – 100 000 invånare
  • EU-kommmissionens årliga utmärkelse
  • EU-kommmissionen delar också ut European Green Capital Award för städer och kommuner som har mer än 100 000 invånare
  • Om European Green Leaf Awardlänk till annan webbplats

Syftet är att

  • identifiera städer som visar ett bra resultat när det gäller miljö och hur staden engagerat sig för att genera grön tillväxt.
  • uppmuntra städer att utveckla en miljömedvetenhet hos sina invånare.
  • identifiera hur städer kan agera som gröna ambassadörer och uppmuntra andra städer att utvecklas och nå bättre resultat inom hållbarhet.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 maj 2018