Följ de nationella skärpta råden för att hejda smittspridningen av covid-19

Stäng meddelande

Växjö finalist i Världsnaturfondens klimatutmaning

Växjö är en av tre svenska städer som gått till final i den globala klimatutmaningen One Planet City Challenge 2020. Årets bästa klimatstad i Sverige utses i maj och den globala vinnaren utses i höst.

- Det är oerhört roligt att Växjö är nominerad som finalist till att bli årets klimatstad, och att vi slåss om titeln med två andra framgångsrika kommuner – Helsingborg och Uppsala, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

I april 2019 beslutade kommunstyrelsen i Växjö att anta den globala klimatutmaningen One Planet City Challenge, som samordnas av Världsnaturfonden (WWF). Kampanjen innebär att städer över hela världen rapporterar in sina utsläppsdata och åtgärder för minskad klimatpåverkan. En jury kommer att välja ut en stad i varje land som tävlar om att utses till global klimatstad.

Kampanjen har funnits i flera år. Växjö har deltagit tidigare och gick till Sverigefinal även 2014. Årets kampanj har ett par intressanta nyheter för Växjö. Dels kommer deltagarna att erbjudas en återkoppling på hur man ligger till i förhållande till Parisavtalets klimatmål och dels kommer deltagande städer i Sverige att arbeta med metoder att beräkna klimatpåverkan ur ett konsumtionsperspektiv. Förutom Växjö är det 12 andra svenska städer som deltar i One Planet City Challenge 2020.

- Detta är åter en bekräftelse på att Växjös klimatmål och resultat är ambitiösa och kan också ge oss mer kraft att fortsätta det viktiga klimatarbetet, säger Magnus P Wåhlin, (MP), hållbarhetsutskottets ordförande.

De städer som kvalificerat sig som finalister, vilket Växjö nu alltså gjort, är de städer som presterar bäst när det gäller såväl mål och ambitioner, som åtgärder.

- Vi har låga utsläpp ur ett geografiskt perspektiv, men vi behöver minska hela vårt klimatavtryck, oavsett var i världen det sker. Detta kan vi göra med fortsatt dialog och samverkan, säger Charlotte G Brynielsson, hållbarhetschef.

Bakgrund:

WWF:s One Planet City Challenge har funnits sedan 2011 och är världens största och längst pågående stadsutmaning. Bedömningsverktyget som integrerar data från FN:s klimatpanel IPCC är nytt för 2019. Över 500 städer har hittills antagit utmaningen runt om i världen. Städerna rapporterar in sitt klimatarbete på den standardiserade internationella plattformen CDP. Städernas bedöms av en internationell jury med expertis inom områden som stadsplanering, transporter, klimatanpassning och energisystem.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 april 2020