Eldningsförbud i Växjö kommun

Länsstyrelsen har beslutat om eldningsförbud i Kronobergs län. Det råder extremt hög brandrisk i skog och mark.

Stäng meddelande

De äger vår framtid - unga entreprenörer som lever sin dröm

Som en inspirerande inledning till DagX höll Nätverket Expansiva Växjö en frukostträff med temat unga entreprenörer. I Restaurang Tipshallens lokaler samlades uppemot 150 gäster för att lyssna på Sofie Örnvinsson, regionchef för Ung företagsamhet, Marcus Thomasson tidigare UF-företagaren som idag driver flera framgångsrika företag och Tilde Höök som lever sin dröm som hästföretagare.

 
Inledde mötet gjorde kommunchef Ove Dahl, genom att berätta om vad som är aktuellt i Växjö just nu. Han lyfte fram att Växjö kommun har en stark utveckling vad det gäller arbetsmarknad och näringsliv.
- Sen ska jag inte prata om vad som händer här ute, säger Ove och syftar på Arenastadsbyggandet, som ofta kommer på tal när kommunen talar om vad som är aktuellt.
Istället presenterar Ove vad som är på gång i centrum i form av bland annat Växjö stationsområde, kulturstråket och Bländapassagen. 
Dagen till ära delade Växjö kommun ut Uppfinnarpriset i form av en check på 10 000 kronor, till företaget Mionix AB som utvecklat en unik spelmus. Den har ända sedan lanseringen legat på Prisjakts topplista och haft stor framgång både i Sverige och USA. 

Ung Företagsamhet ger tillväxt

Trots en fullspäckad dag tog sig Sofie Örnvinsson från Ung Företagsamhet tid att besöka Expansiva Växjös frukostträff. Hon berättade engagerande om hur Ung Företagsamhet arbetar med att stärka entreprenörsandan bland unga i regionen.

- Vi tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet, sa Sofie stolt. Detta är organisationens motto som de arbetar utifrån när de engagerar unga att se fördelen med att utveckla sin entreprenörsanda. Hon uppmanade deltagarna vid frukostträffen att besöka DagX och med öppna ögon se de ungas potential.

UF företaget som blev på riktigt

Marcus Thomasson berättade med glimten i ögat om hur det var när han och två kompisar från Tingsryd startade UF-företag i slutet av 1990-talet. Allt började med att han på gymnasiet läste samhällsekonomiska programmet och hade en engagerad lärare som brann för UF-företagande. Marcus och två klasskamrater valde att sälja påfyllningsbläck till bläckpatroner och lyckades så bra med detta att de 1998 vann årets miljöpris för UF-företagare i Sverige. UF-företaget som hette Print IT har nu döpts om och de båda kompisarna från gymnasiet har hoppat av. Men Marcus har fortsatt sin bana som egen företagare och är idag ägare av tre framgångsrika företag; NordicInk, Nordic Feel och JS Data. 

Konsten att leva sin dröm

Hästbonden Tilde Höök, också känd som ”Bonde söker fru Tilde” berättade på ett personligt sätt om sitt entreprenörskap och hur hon lever sin dröm. Det märks tydligt att hon har ett brinnande intresse för sin hästverksamhet Frost Import.
Tilde började småskaligt och har sedan långsamt byggt upp en allt större verksamhet. Hon insåg tidigt att ett dåligt rykte sprider sig och har därför alltid försökt varar professionell i sitt företagande. Målet var från början att växa och bli så stor som möjligt, men hon har numera prioriterat om.
- Det finns inget självändamål i att växa för växandets skull, menar Tilde som på senare år minskat sin verksamhet och istället fokuserat på det hon tycker är kul. Hon vill ta tillvara på gårdens möjligheter och drömmer om att arbeta med ridterapi och ledarskapsutbildningar.
Och nej, hon ångrar inte att hon deltog i Bonde söker fru.
- Det har lett till någonting väldigt positivt, säger Tilde med ett leende på läpparna och visar stolt upp en bild på sin man. 
 Moderator Helena Collin från Inkubatorn avslutar mötet med att informera om att nästa frukostträff för Nätverket Expansiva Växjö kommer att äga rum den 22 september 2011, då i Växjö Lakers nya arena.      

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 juli 2017
Jobb och företag