Morgondagens entreprenörer

Moderator Emma Hermansson från Inkubatorn i Kronoberg hälsade 145 personer välkomna till Tipshallen tidig torsdagmorgon den 25 mars. Samtidigt som unga entreprenörer arbetade febrilt för att ställa i ordning sina montrar på DagX-mässan, lyssnade medlemmarna från Nätverket Expansiva Växjö till Ola Lauritzson som pratade om entreprenörskap.

 Ola Lauritzson är mest känd för sina böcker om GI-kost, men han är mer entreprenör än hälsofreak eller fackman inom kost och hälsa. Som så många andra entreprenörer såg han möjligheten som uppenbarade sig när han själv kom i form med hjälp av GI-metoden och han gjorde någonting av möjligheten. Nu, tolv framgångsrika böcker senare har han även en populär webbtjänst för viktminskning och lanserar nu hälsosamma färdigrätter. För Ola handlar det mer om entreprenörskap än om GI. Ola började som ekonom och var på 90-talet mycket framgångsrik med sitt företag som fokuserade på att hjälpa entreprenörer att finna riskkapitalister och investerare via webben. Han sålde företaget för dyra pengar. Eller rättare sagt, för aktier. När kraschen inom IT-branschen kom gick från att vara mycket förmögen till att endast äga ett litet kapital.
- Mycket litet, förtydligar han när han berättar sin historia från scenen i Tipshallens restaurang.
Ola gav ett antal tips till entreprenörer;
  • Det är viktigare att vara bra, än att vara unik!
  • Var inte så förbaskat hemlig med dina företagsplaner. Berätta för att få ett nyttigt nätverk!
  • Bli bra på att sälja! Förutom att sälja din produkt måste du också kunna sälja visionen till medarbetare och samarbetspartners, sälja affärsplanen till banken och investerare samt sälja hela konceptet till dig själv – när motivationen tryter är det viktigt att kunna motivera sig själv att fortsätta!
  • Var trevlig! Det är ingen slump att de flesta människor som kommit riktigt långt och blivit riktigt framgångsrika har en social talang, är trevliga och har ett starkt socialt nätverk.
  • Bevara passionen! Det är passionen som är den bästa drivkraften till att du ska lyckas.
Peter Nyberg från Mionix berättade om sitt unga entreprenörskap som började med UF-företag och deltagande på DagX i Tipshallen, via Inkubatorn i Kronober, för att nu vara en framgångsrik entreprenör som driver det egna företaget Mionix tillsammans med kollegan. Frukostträffen avslutades med att träffa morgondagens entreprenörer på DagX mässan.
 

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 juli 2017
Jobb och företag