Eldningsförbud i Kronobergs län

Eldningsförbud gäller i hela Kronobergs län tills vidare. Currently there is a fire ban throughout Kronoberg County.

Stäng meddelande

Fullsatt frukostmöte om vad vi vet om världen

Vad har vi egentligen för bild av världen, och hur påverkar det livet i vår egen stad? Nätverket Expansiva Växjös frukostmöte hade denna gång besök av Gapminder som i Hans Roslings anda försöker få fler att se världen som den verkligen är.

Vad har vi egentligen för bild av världen, och hur påverkar det livet i vår egen stad? Nätverket Expansiva Växjös frukostmöte hade denna gång besök av Gapminder som i Hans Roslings anda försöker få fler att se världen som den verkligen är.

 

- Ofta ser vi allt som mycket värre än det egentligen är. Vi matas med bilder från katastrofer, krig och fattigdom, men om vi tittar på statistiken så är det egentligen mycket som har blivit otroligt mycket bättre, sa dagens huvudtalare Olof Gränström från Gapminder som också menar att vi måste kritiskt granska våra egna sökningar.
- Vi matas bara av information som stödjer vår egen åsikt och det baseras ju på var vi själva sökt på t ex google.

Olof Gränsström hade i förväg förberett publiken på fyra frågor om vår värld. De kan tyckas ganska enkla men inte många hade mer ett rätt. En av frågorna handlade om hur lång utbildning världens kvinnor har. De flesta svarade 3 år medan det rätta svaret är 9 år.
- Hur påverkar det oss när vi rekryterar kvinnor från andra länder när vi har den bilden. Vi har en bild av att många kvinnor är lågutbildade och gissar utan att ta till oss riktiga fakta, sa Olof Gränström som tycker att Gapminders uppgift just är att sprida dessa fakta till människorna.

Framförandet från Gapminder avslutades med en Växjöpanel där samtalet handlade om hur vi ska bli mer medvetna i vår egen stad. Hur ska t ex denna fakta om världen spridas ut i klassrummen på våra skolor.
- Jag tycker absolut att vi ska ha nya perspektiv när det gäller t ex vår lärarutbildning. Vi är det första universitetet i Sverige, och ett av de första i världen, som jobbar ihop med Gapminder, sa Magnus Forslund, lektor på Linnéuniversitetet.

Andra frågor som diskuterades var klimtförändringar, integration, e-handel och kulturens roll i samhället. Med i panelen var Therese Willstedt som är ny vd för Regionteatern Blekinge/ Kronoberg.
- Vår roll är bl a att skapa samverkan, mellan människor från olika kulturer men även olika samhällsklasser. Vi vill bidra med inlevelse- och empatiträning. Gärna tillsammans med vetenskapen, sa Therese Willstedt.

Alla i panelen fick runda av med en liten spaning och Magnus Forslund riktade en uppmaning till alla företag som var på plats.
- Studenterna vet inte vilka företag vi har här i Växjö eftersom ni är lite för dåliga på att visa upp er. Varför inte ta chansen att komma till studenterna och visa vad ni gör och vad ni står för?

Frukostmötet var denna gång på SF Filmstaden Växjö och alla de 220 platserna i biosalongen var uppbokade med lång väntelista. Här kan ni ta del av programmet för dagen!
länk till annan webbplats

Dagens moderator var Daniel de Sousa – Visma Spcs.

Vill ni se mingelbilder, klicka här!länk till annan webbplats

Nästa frukostmöte blir den 15 februari på restaurang Östergatan, välkommen!

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 oktober 2019