En kreativ start på dagen!

Att starta dagen i Leos Lekland var en perfekt inramning till huvudtemat till nätverkets frukostträff. Charlotta Mellander, research director vid the Prosperity Institute of Scandinavialänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Jönköping, pratade om platser som attraherar kreativa människor som i sin tur bidrar till en ekonomisk tillväxt.

 - Jobben följer människorna, sa Charlotta.
Förr var regeln tvärtom, men idag med allt fler företag inom service och kreativa sektorn, måste människor mötas för att kunna göra affärer. Teknologin må ha gjort det möjligt att arbeta från vilken plats som helst, men trots det så dras människor till vissa platser.
Frågan är, var vill människor vara någonstans?


Vilka platser är det som attraherar människor?

Man vill ha variation av varor, tjänster och människor. Man vill också ha en estetiskt vacker omgivning. Det är några av de viktigaste faktorerna, förklarar Charlotta. Givetvis är god offentlig service, höga löner, etc viktigt, men inte avgörande.Tillsammans med sin kollega Richard Floridalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, välkänd forskare och författare från USA, har Charlotta forskat kring ”place happiness”. De har tillsammans konstaterat att det finns två huvudsakliga drivkrafter för så kallad ”city satisfaction”, - en tillfredsställelse med platsen man lever på. ”quality of place”, stadens skönhet, är en viktig drivkraft. Den andra är ”self expression”, känslan av att kunna vara sig själv, en tolerans för flera olika personligheter. Med andra ord skulle man kunna säga att en plats med flera parker och grönområden, ren luft och närhet till vatten samt en tolerans för varierande och kanske ’udda’ personligheter – det är vad som är viktigast för att människor ska trivas och vara nöjda med sin stad.Allra viktigast i arbetet med att utveckla en sådan plats, säger Charlotta, är att berätta för invånarna om den utveckling man genomför. Med en dialog skapar man goda förutsättningar för stolta ambassadörer.

Just nu i Växjö


Ove Dahl, kommunchef, informerade om viktiga och intressanta projekt på gång i Växjö. Arenastadens disposition är klar och beslut om budget tas i juni. Biogasproduktionen kommer att starta i Växjö 2012 och till dess ska vi hinna lära oss att sortera vårt avfall på rätt sätt. Spetsamossens utveckling fortsätter och skejtparken är snart färdig. Vill man att det ska gå snabbare än vad det gör är all sponsring välkommen! Den 17 maj är det invigning av bron över sjön Trummen samt gångstråket runt sjön, vilket har potential att bli ett lika populärt promenadstråk som Växjösjöns.

Energieffektivisering i Europas grönaste stad


Stefan Olsson från Energikontorsydost berättade också om de världsunika 8-våningshusen byggda med passivhusteknik och i trästomme, som tar form mellan Teleborg och centrum. Dessa hus är ytterst energieffektiva, vilket går helt i linje med ambitionerna för energieffektivisering i Europas grönaste stad. Stefan passade också på att informera om Eco Building Conferencelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsteri september. En konferens som lockar inte bara partnerländerna i EU-projektet Sesac, utan även flera personer från USA och andra länder. Håll utkik på öppna kanalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterefter film från frukostträffen!    

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 juli 2017
Jobb och företag