Expansiva Växjö frukostträff 2 april -08

Är du en ”upptänkare”? Den retoriska frågan ställde Staffan Johansson i sin föreläsning inför drygt 100-talet besökare på frukostträffen med nätverket Expansiva Växjö den 2 april.

 Staffan Johansson, med ett förflutet inom reklambyråvärlden, menar att ingenting börjar med en idé. Allt handlar om ett behov, ungefär som på stenåldern med den skillnad att nu byter vi varor och tjänster med pengar som mellanhand. I panoramafönstret från Tipshallsrestaurangen kan samtidigt besökarna se hur 120 UF-företag gör sig redo att möta drygt 6000 gymnasieungdomar. Tipshallen är fylld av unga entreprenörer med olika företagsidéer. Man tävlar, man visar upp sig och man är stolt. Färg, musik, proffsig marknadsföring och ungdomlig entusiasm strålar som en motpol till en ganska sliten Tipshall. Eller som en frukostbesökare uttrycker det: ”Efter DagX-mässan så behöver jag inte tvivla på att det kommer fram nya företag som bidrar med tillväxt och garanterar min pension. - Glöm tiden då allt avgjordes av några brainstormande gubbar i ett rum, säger Staffan Johansson, och ger ett antal råd hur man skapar en idé:
  • Leta efter en fördel med din idé som vi inte har idag. Kan man ta bort någonting eller efterlikna något annat? Ett bra exempel är de som uppfann en cykelhjälm där personen ifråga inte fördärvar frisyren.
  • Ju fler man är desto bättre idéer. Det finns inte två människor som har samma kunskaper och erfarenheter.
  • Var intresserad av ett identifierat behov. Idén löser sedan behoven.
  • Bota idétorka genom att byta miljö.
  • Det finns inga kreativa rum. Alla rum kan vara kreativa!
  • Minst 99,7% av alla idéer är dåliga. Idésprutor tar ofta mer energi än vad de tillför.

Uppfinnarpris 2007

Kommunalråd Gunnar Elm inledde frukostträffen med att dela ut kommunens Uppfinnarpris 2007 på 10 000 kronor till WaveTech. Företaget är sprunget ur FoU-miljön vid Växjö universitet och har tagit fram en avancerad teknik som kan förutse elavbrott. Patent är nyligen beviljat. Elin Lindkvist, Drivhuset, moderator för dagen avslutade med att tacka de medverkande och tala om att nästa träff blir den 7 maj i Växjö Konserthus där nätverket Expansiva Växjö fas II och Växjös nya platsvarumärke kommer att presenteras. Till träffen har IT-professorn från Göteborg Bo Dahlbom bjudits in för att tala om Sveriges framtid.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 juli 2017
Jobb och företag