Expansiva Växjö frukostträff 21 november 2007

Expansiva Växjö 21 november 2007 – Fantastisk erfarenhet och geniala nya idéer

 Nätverket Expansiva Växjös morgonmöte den 21 november hade rubriken Fantastisk erfarenhet och geniala nya idéer. Morgonens konferencier Sofie Gunnarsson, for you consulting, hälsade alla välkomna och lämnade över scenen till Växjö universitets rektor Johan Sterte.

Samverkan akademi och företag.

Johan Sterte berättade kortfattat om universitetets verksamhet och uppbyggnad. Johan konstaterade också att Växjö universitet har bidragit en hel del till att det har byggts så mycket i Växjö de senaste åren. Expansionen har varit stor.

 

Johan Sterte konstaterade också att universitetet bidrar till samhällets utveckling med forskning och utbildning. Vidare berättade Johan om de samarbetsprojekt som universitetet har med näringslivet och nämnde bland andra CBBT, centrum för byggande och boende med trä, och WaveTech som sysslar med fellokalisering i kraftkablar. Mer om universitets samverkan med näringslivet i regionen kan man läsa om i den nya broschyr som tagits fram och som går att beställa från Växjö universitet.

På tväre – att skapa börsföretag helt utan traditionellt tänkande

Nästa man på scen var VD:n och grundaren av JLT Mobile Computer, Jan Olofsson. Jan berätta sin historia från hur han redan som barn var en obotlig entreprenör till hur företaget vuxit fram till att idag vara världsledande på datorer i svåra miljöer. Bland kunderna märks NASA och Porsche. I historien om JLT finns det ett par saker som Jan framhåller lite extra:
  • Om du lyckas kommer du att bli kopierad. Se till att ha ett mervärde förutom själva produkten.
  • Skaffa partners och bygg nätverk. Genom att låta alla göra det de är bäst på ökar effektiviteten och riskerna fördelas.
  • Samarbeta med de mest krävande kunderna. Det gör att man hela tiden måste vara på topp.
  • Sätt på er kundens glasögon. Är det de vill köpa det vi tillverkar?

Entreprenörens väsen – eller vad Kamprad, Linné och Pippi har gemensamt

Efter Jan Olofsson var det dags för Bengt Johannisson, professor i entreprenörskap vid Växjö universitet, att äntra scenen. Bengt talade om bilden av entreprenörskap och menade att det handlar om att kommersialisera. Tre inriktningar målades upp:
  • sjösätta innovation (Ingvar Kamprad)
  • skapa en ny syn på tillvaron (Carl von Linné)
  • kreativitet och ta initiativ i vardagen (Pippi Långstrump)
Bengt pratade också om akademisk kvalitet och beskrev det hela som forskning, utbildning och dialog med samhället i samklang.  Som avslutning berätta Bengt Johannisson om ett eget forskningsprojekt som handlade om vetenskap och konstens roll i regional utveckling. Det hela handlade förståss om entreprenörskap och följande lärdomar drogs ur detta projekt:
  • det är en som tar initiativ men entreprenörskap är kollektivt, ett lagarbete
  • resan är lustfylld men törnebeströdd
  • det handlar om att förvandla vardagligheter till begivenheter

Bara döda fiskar följer strömmen

Efter idel herrar var det dags för den unga kvinnliga egenföretagaren Sonja Meksa att ta scenen i besittning. Sonja berättade på ett lustfyllt och underhållande sätt om sina erfarenheter från de UF-företag hon drivit under sin gymnasietid. Allt finns samlat i boken Bara döda fiskar följer strömmen.Sonja driver idag ett eget företag och studerar journalistik i Stockholm. 

Panelsamtal

Morgonens möte avslutades med att panelsamtal mellan föreläsarna. Alla fick bidra med en ingrediens till Växjös framgång. Bengt konstaterade att det finns en kulturell mångfald i Växjö som måste tas tillvara. Jan tyckte att man skulle våga bryta mönster och göra något nytt och gav Nokia som ett bra exempel. Sonjas bidrag till framgång var att alltid se till att utgå från något som man tycker är roligt. Glädjen är den viktigaste drivkraften menade hon.

 

Efter avslutat samtal tackade dagens konferencier alla föreläsare och deltagare och förklarade mötet för avslutat.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 juli 2017
Jobb och företag