Expansiva Växjö frukostträff den 24 mars 2006 i Tipshallen

Fantasi är viktigare än kunskap


Hur ska Sverige möta konkurrensen från låglöneländerna? Genom vårt kunskapsövertag, svarar de flesta.
– Helt fel! Det är livsfarligt att tro något sådant – vi är redan omsprungna, varnade Fredrik Härén.

Paneldebatt

Expansiva Växjöträffen med temat Entreprenörskap och nytänkande var lämpligt nog förlagt till Tipshallen samtidigt som den årliga Dag X-mässan gick av stapeln, vilket gjorde att luften redan från början var fylld av entusiasmen från en uppsjö av unga företagare. Lika lämpligt var det att träffen inleddes av Fredrik Härén, mannen bakom företaget interesting.org och mottagare av en rad utmärkelser, bland annat Årets entreprenör 2003.
 

Omsprungna


Men inledningsvis var det ganska beska piller som Fredrik Härén levererade angående framtiden:
– Andelen välutbildade människor i världen ökar dramatiskt, särskilt i Kina och i Indien. Samtidigt blir Internet tillgängligt för allt fler och där finns 40 miljarder sidor med information. Vi i Sverige är redan omsprungna.
Här kostar en konsult 1 000 kronor i timmen. Genom mitt företag på Sri Lanka hyr jag ut extremt välutbildade människor för 49 kronor i timmen. Och det är totalkostnaden – lönen ligger på 18 kronor.  

Nya kombinationer

Avgörande i framtiden blir därför förmågan att kombinera kunskap och information och omsätta dessa i nya idéer.– Fantasi är viktigare än kunskap, sa Albert Einstein och det är sant. Kreativitet är nyckelordet. Man blir till exempel inte Årets kock genom att laga mat efter recept, det blir man genom att para ihop ingredienser på ett nytt sätt.
 Och det är precis så jag definierar ordet idé: man tar minst två redan kända saker och kombinerar dem på ett nytt sätt.Och här uppenbarade sig ett visst hopp:– Sverige är ett kreativt land, det visar alla undersökningar. Om vi kan utveckla vår fantasi och bli kreativare än andra kan det gå hur bra som helst. För så här är det: Värdet på kunskap är 18 kronor i timmen, värdet på goda idéer är obegränsat!  

Inspiration viktigt

Därefter var det dags för en debatt kring ämnet Samverkan mellan skola och näringsliv. I panelen satt Fredrik Härén, Andréa Toresson, YouthForce, Sören Andersson, Ryssby gymnasium, Eva Carlsson, Wasaskolan i Tingsryd, Gudrun Lundqvist, chef för gymnasieförvaltningen i Växjö, Per Bengtsson, ägare av restaurangen PM, samt Bo Nilsson, bland annat tidigare chef för Almi Kronoberg.
 
Moderatorn Lill Andréasson inledde logiskt nog med frågan om man skulle kunna ha ämnet fantasi på schemat i skolan.– Kanske ämnet entreprenörskap istället, föreslog Andréa Toresson och fortsatte:
Men framför allt är det viktigt att lärarna är inspirerande och att man tar in bra föreläsare som kan vara förebilder.

Krossa det omöjliga

Per Bengtsson efterlyste fler drömmare.– Jag märker på mina praktikanter att de ofta saknar drömmar. Men att förverkliga sin dröm är ju själva drivkraften för en entreprenör, viktigare är att tjäna pengar.Sedan kom diskussionen in på förhållandet mellan skola och näringsliv, där kontentan var att båda behöver lära sig mer om varandra.
 Och när Gudrun Lundqvist skulle sammanfatta gymnasieskolans viktigaste uppgift gjorde hon det kort och koncist:
– Krossa det omöjliga! 

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 juli 2017
Jobb och företag