Frukostmöte med temat Världens bästa Växjö

Cirka 200 personer hade samlats på Nätverket Expansiva Växjös frukostmöte för att prata kring det härligt kaxiga temat - Världens bästa Växjö. Målet är att lyfta fram det vi är bäst på i stan men även vad vi kan göra ännu bättre.

- Detta är en del av det positioneringsarbete som just nu pågår på Växjö kommun, berättade kommunchefen Monica Skagne som var på plats. 

Ett härligt sorl fyllde Restaurang Östergatan denna morgon och många var på plats redan innan mötet började - allt för att kunna mingla och nätverka så mycket som möjligt. Dagens moderator Anna Sjödahl, vd Destination Småland, ledde talarna från scen och först ut var representanter från några företag som hela tiden behöver rekrytera nya talanger. De fick chansen att berätta vad de gillar med Växjö men även vad de saknar. 
- Jag skulle vilja ha fler teknikska utbildningar och även bättre kommunikationer med t ex Norge, sa Mattias Sjöberg från IV Produkt som nyligen satsar 130 miljoner i en ny anläggning.

David Hantoft personalchef på IST var inne på samma spår. 
- Ja fler utbildningar absolut men även bostäder. Vi har tyvärr varit med om personer som fått tacka nej till ett jobb för att de inte hittar bostad.
Detta hade dock Lisa Eriksson från Hälsoforum en möjlig lösning på. Hon jobbar med att rekrytera läkare och har nyligen anställt en läkare från Holland som fått bostad tack vare näringslivsförtur.
- Ja, om du rekryterar specialistkompetens som ej går att få tag på i Växjö finns det möjlighet att gå före i bostadskön. Då lämnar man en ansökan till Näringslivskontoret. Det var en förutsättning för att den här läkaren skulle kunna flytta hit, sa Lisa Eriksson
Alla tre hade även mycket gott att säga om Växjö och alla lyfte fram att det är stad där det händer mycket och där man vågar satsa.
- Arenastaden är helt unikt och verkligen en stor fördel när vi rekryterar. Även restaurangutbudet är viktigt, sa David Hantoft. 

En annan av morgonen talare som också hade mycket gott att säga om Växjö är Peter Gustafsson på Symbal. Han leder det positioneringsarbete som just nu pågår på Växjö kommun och frukostmötet var en del av detta för att här kunna ta hjälp av våra engagerade medlemmar. 
- Jag har själv semestrat i Växjö i närmare 50 år och känner mig delvis som en Växjöbo. Jag tycker att det är en välkomnande stad där man satsar och jag tycker att ni ska vara stolta, sa Peter Gustafsson.
Han lyfte också fram att han inte tycker att vi ska jämföra oss med andra städer i Sverige utan våga tänka ett steg längre.
- Varför inte jämföra er med Santa Barbara? Det är ungefär lika stort och har också ett universitet med ca 35000-40000 studenter. Det är mycket roligare än att jämföra er med t ex Kalmar. 

Frukostmötet avslutades med att alla fick hjälpa till och ta fram rubriker till löpsedlar som skulle publiceras om 10 år. Framåtandan kändes i hela lokalen och det kom fram rubriker som: 

- Apple flyttar till Växjö -Valet var enkelt säger Apples styrelseordförande


- Europas första Tub-bana invigd i Växjö
- David och Victoria Beckham köper hus vid Helgasjön - "äntligen är vi hemma"
- Världens grönaste stad Växjö utvecklar Central Park, New York

Kommunstyrelsens ordförande Bo Frank och kommunchef Monika Skagne fick sammanfatta mötet och även där var känslan av att ingenting är omöjligt tydlig. 
- Om vi nu inte kan få något flygbolag att flyga härifrån kanske vi ska starta ett eget? Det gäller att tänka nytt och våga, sa Bo Frank.

Vill du se mingelbilder från frukostmötet, klicka här!länk till annan webbplats 

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 juli 2017
Jobb och företag