Samarbete som drivkraft

Denna morgon har vi haft ett spännande frukostmöte på Linnéuniversitetet där vi bl. a. fått höra mer om hur universitetet ser på sin roll i regionen, exempel på samarbete med näringslivet och om stiftelsen som Ingvar Kamprad grundade i december 2011.

Mitt älskade Småland

Ja, det vill Ingvar Kamprad ha som grund i den nystartade Familjen Kamprad stiftelsen. Kommande år finns miljontals kronor att fördela, berättade Lena Fritzén, prorektor på Linnéuniversitetet och även verkställande ledamot i stiftelsen.

Forskning som kommer att stöttas ska vara verklighetsnära och med fokus på genomförande. Resultatet ska komma de många människorna till del. Just nu pågår ett arbete för att utveckla ett palliativt centrum i Kronoberg.

Lena berättade också om hur universitetet ser på sin roll i regionen där målet är att vara en drivkraft för samhället. Studenter ska alla ha verksamhetsförlagd utbildning. Det ska finnas föreläsare från näringlivet eller det offentliga på alla utbildningar. En bra väg in till universitetet finns via samverkanskontoretlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster  som har till uppgift att underlätta just samverkan.  


Lena Fritzén
Gudmund Vollbrecht

Växjö gynnar Älmhult

- Ett attraktivt Växjö underlättar för oss i Älmhult, konstaterade Gudmund Vollbrecht, som både är Senior Advisor på IKEA in the Community och adjungerad professor vid Linnéuniversitetet. Anledningar att IKEA väljer att samverka med just Linnéuniversitetet är de gemensamma smålänska rötterna och värderingarna. Att Linnéuniversitetet vill vara nytt och nyfiket hjälpte också till.  IKEAS rekryteringsbehov är stora varje år och det underlättar om det är nära till kompetens som man också kan behålla.

Rottne Industri AB + Linnéuniversitetet = SANT

Håkan Bard, Institutionen för teknik och Martin Nyström, produktchef på Rottne Industri AB berättade om ett gott samarbete. Bard beskrev Linnéuniversitetet som en katalysator för små och medelstora företag, där många har stor utvecklingspotential och behov av teknikutveckling. Tillsammans med Rottne Industri har man tagit fram en ny produkt men dessutom fått flera andra fördelar på köpet. Inte minst att de nya kontaktytorna gav fler ex-jobb och utvecklande samarbeten.

Efter morgonminglet inledde Anna Tenje, ledamot i kommunstyrelsen med bilder av satningar som är på gång.

Fler projekt kring det som varit Växjös största miljöbelastning men nu är den största tillgången – sjöarna – är på gång. I höst kommer ett ”Centrum Direkt” att hållas då allmänheten bjuds in att tycka till om centrumutvecklingen. Så berättade Anna om Trästad 2012länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster den 8-10 oktober då Växjö visar upp det unika i vår träbyggnation.

Årets uppfinnare prisades

En stolt Bassim Al-Najjar fick årets uppfinnarpris med motiveringen "Bassim Al-Najjar har med sin innovation eMDSS utvecklat ett system för lönsammare underhållsbeslut för producerande företag. Varje oplanerat produktionsstopp innebär en ekonomisk förlust. eMDSS förser underhållsingenjörer och produktionsledning med påtagliga data som möjliggör kostnadseffektiva och dynamiska underhållsbeslut. Detta stärker företagens konkurrenskraft och lönsamhet.

Uppfinnarpris 2011

Se fler bilder från frukostmötet på vår Facebookgrupplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 juli 2017
Jobb och företag