Växjö växer - byggkranar överallt

Vi ser byggkranar överallt i Växjö och det är högtryck både hos byggföretagen och på kommunen. Under nästa år kommer det att skapas över 1000 bostäder och det är många spännande områden som växer fram. Nyfikenheten på vad som byggs är stor och Nätverket Expansiva Växjö hade därför detta som tema för sin frukostträff.

Intresset för frukostträffarna brukar vara stort men denna gång slogs nog rekordet med 200 anmälda och ett femtiotal på väntelistan. Denna morgonen hölls frukostmötet på Procivitas privata gymnasium och först ut på talarlistan var Anna Tenje som snart efterträder Bo Frank som kommunstyrelsens ordföranden.
- Som ung ville jag till Bryssel men fastnade för Växjö. Det finns ett mod i Växjö som jag är stolt över, vi går ofta före och vågar göra saker. Det är otroligt viktigt att bygga en attraktiv stad.

Planerar för en ny stad
Tråden fångades sedan upp av kommunens planeringschef Paul Herbertsson som menar att man just nu "planerar för en ny stad". Han presenterade även några av de 11 stadsutvecklingsprojekt som är på gång just nu.

- Jag vill också slå ett slag för att vi verkligen behöver mer verksamhetsmark. Trycket har aldrig varit större än nu vilket är ett tecken på att många företag vill expandera i Växjö, sa Paul Herbertsson (bilden).  

Två spännande områden som lyftes fram var Bäckaslövsområdet och Trummens strand. Utmaningen i sådana här större projekt är skapa en "blandstad" med olika typer av boende, skola och annan service.
- Trummens strand kommer att bestå av bostadsrätter, hyresrätter, kontorsutrymmen och förskola. Vi har denna gång satsat på lite större lägenheter som vi tror kan locka barnfamiljer. Detta är ett träprojekt och vi kommer även att ha synliga träytor inne, berättade Staffan Dahlstrand, vd GBJ bygg.

Social hållbarhet
Just ordet hållbarhet återkom ofta under morgonen och här finns utmaningar både när det gäller nyproduktion, men kanske ännu mer i det befintliga bostadsbeståndet.
- Vi vill också att man ska tänka på hur man bor. Kanske behöver man inte bo två personer i en stor äldre villa, funderade Ann-Louice Olofsson distrikschef på Skanska.
- Sedan jobbar vi även med social hållbarhet. Vi har t ex tagit emot praktikanter från Syrien.

Ett annat företag som verkligen värnar om social hållbarhet är fastighetsbolaget Victoria park som köpt upp nästan hälften av lägenheterna i Arabyområdet. Affärsidén är att köpa upp lägenheter i utsatta områden och sedan anställa personer som bor där.
- Vi har sett att om vi satsar på de som bor i området så blir de vår förlängda arm ut till hyresgästerna. Det kan t ex vara personer som hamnat i kriminalitet men som vill ta sig ur och vi ger dem en chans. Ett område där vi lyckats med detta är till exempel Rosengård i Malmö. Vi tror vi kan lyckas lika bra i Araby, sa Victoria parks vd Peter Strand.

Läs mer om Växjö kommuns stadsutvecklingsprojekt:

På hemsidan: http://www.vaxjo.se/stadsutvecklinglänk till annan webbplats

På facebook: https://www.facebook.com/stadsutvecklinglänk till annan webbplats

Här kan du se mingelbilder från mötet!länk till annan webbplats

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 juli 2017
Jobb och företag