Stabil placering för Växjö i företagsranking

Idag presenterade Svenskt näringsliv sin årliga företagsrankning, som bygger på företagarnas egna svar kring hur de upplever företagsklimatet i den kommun där de verkar. Växjö hamnar på en 40:e plats bland landets 290 kommuner, och tappar därmed sju placeringar.

World Trade Center och Växjö stationsområde i solnedgången.

Undersökningen består av 18 parametrar och Växjö tappar mest när det gäller tillämpning av lagar och regler samt tillgång till kompetens. Även vägnät, tåg och flyg får en något sämre placering. Däremot klättrar Växjö i det sammanfattande omdömet som utgör 1/3 av undersökningen.

- Det är oerhört viktigt för oss att ha en bra dialog med våra företag. Vi kommer att analysera materialet och undersöka vår förbättringspotential. Infrastrukturen blir till exempel en fortsatt viktig fråga att arbeta med, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M).

En parameter som sticker ut på ett positivt sätt är skolans attityder till företagande som klättrar hela 50 placeringar från plats 124 till 74.

- Det är roligt att vårt proaktiva arbete med flera värdeskapande insatser för att underlätta samverkan mellan skola, näringsliv och omvärld nu har gett resultat. Samsynen mellan olika aktörer kring skolans uppdrag att utbilda framtidens kompetens gör att vi möts över gränserna med gemensamma målsättningar och insatser som ger ett win-win koncept, säger Camilla Holmqvist, förvaltningschef på Utbildningsförvaltningen.

Bäst i Kronoberg är Markaryd som dock tappar 13 placeringar och hamnar på plats 28. Årets raket i Kronoberg är Ljungby som klättrar 22 placeringar. Tingsryd tappar ytterligare några placeringar och hamnar på plats 267. I Kronoberg har 813 företagare svarat på enkäten.

För mer information och intervjuer: Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande, 070-983 44 16

Läs mer om Svenskt näringslivs ranking, enkätundersökningen och se var de övriga kommunerna hamnar på www.foretagsklimat.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Topp fem i Sverige:
Solna
Vellinge
Höganäs
Kävlinge
Sollentuna

Topp fem i kategorin större städer:
Helsingborg 25
Växjö 40
Karlstad 64
Kalmar 76
Borås 94

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 oktober 2018