Hej Fredrik Bernhardsson, vad gör en praosamordnare?

Träffa Växjö kommuns praosamordnare.

Fredrik Bernhardsson, Växjö kommuns praosamordnare står till din tjänst.

- Mitt uppdrag är att hålla kontakt med företag och hjälpa dem att ta emot högstadieelever som gör prao. I detta har jag även kontakt med skolorna och deras praktiksamordnare. När jag har kontakt med företagen frågar jag vilka veckor de kan tänka sig ta emot praoelever. Veckorna läggs sedan in i vårt digitala system Samverka, och där kan eleverna välja mellan företagen. När en elev valt ett företag går det iväg ett e-post till företaget som berättar att de kommer att få en praktikant.

Kan man som företagare vända sig direkt till dig?
- Det går bra, eller så skriver man direkt i Samverka och där kan jag se om någon elev har lämnat sitt intresse. Mig når man på e-post eller telefon 0470-415 59.

Finns det några goda exempel?
- Bra praoveckor är när arbetsgivaren känner att eleven har gjort ett bra jobb och där man fortsätter hålla kontakten och sedan går vidare till en anställning, och det har jag hört flera exempel på. Framförallt inom restaurang- och teknikbranschen där både sommararbete och något fall av fast anställning har förekommit. Andra bra exempel är när elever kommer till en arbetsplats som är väl förberedd även om eleven inte riktigt vet vad som väntar, och där eleven får en positiv ögonöppnare som kan förändra riktningen i elevens val resten av livet.

Hur ser företagen på att erbjuda praoplatser?
- Många av företagen kommer tillbaka varje år och erbjuder praoplatser för att de tycker att det är bra att träffa eleverna. Företagen tycker också att det är viktigt för branscherna att man bidrar och erbjuder praktikplats. Tanken är också att eleverna ska få testa att arbeta, de ska inte bara göra ett studiebesök. De ska se hur det funkar på en arbetsplats och förhoppningsvis ska de kunna omsätta praktiken i något som de kan tänka sig att jobba med.

Mer om PRAO

PRAO - praktisk arbetslivserfarenhet

Kontakta Fredrik

Telefon: 0470-415 59
fredrik.bernhardsson@vaxjo.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 december 2019