Växjö tappar i ranking – men återtar första placering bland Större städer

Varje år sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Rankingen bygger på företagarnas egna svar kring hur de upplever företagsklimatet i den kommun de verkar. I år hamnar Växjö kommun på plats 78 bland landets 290 kommuner vilket innebär att kommunen tappar 22 platser jämfört med 2019.

Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt och syftet med rankingen är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Växjö kommun tappar placering i den totala listan men hamnar på en första placering i jämförelse med kommungruppen större städer.

- Ett bra näringslivsklimat är A och O för fler växande företag och för fler jobb och därmed också vår finansiering av välfärden. Vi tar därför rankingen och resultatet på fullt allvar och kommer jobba än hårdare med att förbättra kommunens service och bemötande men vi kommer även ha ett stort fokus på att öka tryggheten i hela kommunen, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

-Växjö kommun har en fortsatt resa att göra för att nå upp till riktigt bra nivåer. Vi har redan uppdraget från kommunfullmäktige om att servicesäkra all myndighetsutövning. Det blir min första och högsta prioritet som ny näringslivschef, säger Fredrik Lindblad, näringslivschef Växjö kommun.

Han fortsätter.

- Vårt arbete nu blir att analysera resultatet i dialog med näringslivet. Vi arbetar kontinuerligt med att hitta förbättringar samt att förstå företagens behov och problembeskrivning bättre. I oktober påbörjar vi en rad olika besök hos företag i kommunen. Dessa besök ser vi som en viktig del i arbetet för att skapa goda kontaktytor och dialog mellan det offentliga och näringslivet, säger Fredrik Lindblad.

Topp tre från rankingen

Topp tre i Kronobergs län (Växjö kommun hamnar på plats fyra)

  1. Markaryd kommun
  2. Ljungby kommun
  3. Alvesta kommun

Topp tre större städer och kommuner med större städer

  1. Växjö
  2. Borås
  3. Västerås

Topp tre i Sverige

  1. Solna
  2. Danderyd
  3. Vårgårda

Läs mer om Svenskt näringslivs ranking, enkätundersökningen och var övriga kommuner hamnar på www.foretagsklimat.se Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 september 2020