Växjö kommuns satsning på småskaliga leverantörer bär frukt

Växjö kommun ger möjlighet till småskaliga producenter och mindre leverantörer att leverera livsmedel till kommunens kök. Urshultsodlarna HB blir den första leverantören att ansluta till en helt ny upphandlingsmodell som rönt uppmärksamhet i resten av landet.

Urshultodlarna HB är den första leverantören och de har levererat äpplen till kommunens gymnasieskolor och Pär Lagerkvist skola.

- Upphandling kan verka byråkratiskt och besvärligt, men med fantastisk stöttning från Växjö kommun i ansökan till det nya systemet har nya möjligheter öppnats upp för att sälja våra lokalproducerade produkter till Växjö kommun, säger Lennart Fröberg på Urshultsodlarna HB.

Det är framförallt livsmedel såsom frukt, grönsaker, kött och charkuterier som ingår i avtalet, men det kan tillkomma fler produkter, allt eftersom efterfrågan ökar.

- Vi har fått både nationell och internationell uppmärksamhet om vårt nya sätt att upphandla mindre volymer av livsmedel. Det här är ett bra exempel på hur vi som kommun kan köpa från småskaligt odlande, stärka försörjningsberedskapen och ett mer klimatsmart förhållningsätt till mat, säger Andreas Olsson (C), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Växjö kommun.

Till skillnad från traditionell upphandling behöver inte leverantören binda sig till en viss volym under avtalstiden, utan kan välja vilken produkt och hur mycket den kan leverera. Företag kan dessutom löpande lämna anbud och bli godkända som leverantörer.

- Det här är en av många satsningar vi gör för att underlätta och förbättra för det lokala näringslivet eftersom det blir mycket enklare för småskaliga producenter att bli leverantörer till kommunen, säger Fredrik Lindblad, näringslivschef i Växjö kommun.

Bakgrund

Växjö kommun har sedan juni infört ett dynamiskt inköpssystem för livsmedelsprodukter. Det handlar om bland annat frukt, grönsaker och säsongsprodukter som exempelvis jordgubbar och äpplen. Även kött och charkuterier ingår i inköpssystemet.

Senast uppdaterad: 3 november 2022