Civilingenjörerna tar plats på Linnéuniversitetet

Nu börjar framtidens civilingenjörer sin utbildning på Linnéuniversitetet. Morgan Ericsson är programansvarig och har varit med på resan sedan 2015 och ser detta som början på ett viktigt arbete.

Civilingenjör

Sedan slutet av år 2015 har Morgan Ericsson tillsammans med flera kollegor arbetat med idén om civilingenjörsprogrammet på LNU. Projektledningen av arbetet ledde då till en ansökan för rättigheterna att utbilda civilingenjörer inom mjukvaruutveckling då det visar sig finnas ett tryck efter denna typ av utbildning i regionen.

- Vi har involverat flertalet företag i ansökningsförfarandet och det har visat sig finnas en efterfrågan av denna utbildning. Nu hoppas vi få in gästföreläsare från lokala företag för att visa våra studenter vilka häftiga bolag som finns i regionerna, säger Morgan.

När det gäller civilingenjörsprogrammets effekter på det lokala näringslivet tror Morgan att man på sikt kommer att kunna se en stadig ström med examinerade civilingenjörer från programmet och att flertalet säkerligen kommer att finna kontakter i det regionala näringslivet. Utbildningen kommer att inkludera två examensarbeten för att möjliggöra fler tänkbara kontaktytor och kopplingar direkt till företag. Bland andra så ingår Softwerk, Combitech och Scania redan i programrådet.

- Om vi tittar lokalt i Växjö finns det en mångfald inom IT-industrin och flera bolag som ligger i framkant på utvecklingen. Mixen på start-ups och mer traditionella företag är något vi hoppas att studenterna kommer att få ta del av, säger Morgan.

Han fortsätter.

- Ambitionen är att till nästa år starta en civilingenjörsutbildning inom teknisk matematik. Om vi tittar på utbildningen som nu påbörjats så går den väl i hand med en inom teknisk matematik. Vi hoppas få till en utbildning som håller så hög kvalitet som möjligt, fortsätter Morgan.

Inför terminsstarten i augusti var 33 studenter antagna och introduktionen hölls på Videum Science Park. Studenterna startar nu sin femåriga utbildning för att år 2025 välkomnas av näringslivet.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 juni 2021
Jobb och företag