Film ska visa IT-staden Växjö

Växjö har en stark IT-sektor som utgörs av flera spännande bolag och personer. För att synliggöra detta har det under hösten spelats in en film som lyfter fram tre personer inom IT-Växjö. Filmen kan användas i det fortsatta profileringsarbetet.

- Vi vill växa och bli ännu större som IT-stad. För att lyckas med det behöver vi kommunicera och visa upp stadens och kommunens starka IT-sektor, dess inneboende potential samt vilka möjligheter som finns här. Filmen är en förlängning av vår IT-kampanj som syftar till att få fler att få upp ögonen för IT-Växjö, berättar Kim Linkruus, näringslivsutvecklare.

bild
Natasha

En av profilerna som lyfts fram i filmen är Natasha Asimiadis som är en av grundarna till nätverket Witech (Nätverk för kvinnor inom IT) och som idag arbetar på Sigma Technology som Information engineer. Hon säger att Växjö ligger i framkant som IT-stad och att det märks att man satsar för att visa kommunens potential.

- Även om Växjö är i framkant som IT-stad så tror jag att det fortfarande kan utvecklas till en mer kreativ IT-stad för fler unga entreprenörer och start-ups. Jag tror att samarbeten mellan universitetet och gemenskapen som finns inom branschen är en viktig del. Ett bra sådant exempel är Kompetenssamverkan IT och Stora IT-kompetenspriset. Det finns även en bra motivation och hjälp för nyföretagande i staden.

Vad skulle du säga är vår (samhällets) största utmaning när det kommer till digitalisering?

- Att kunna förutspå i vilken riktning digitaliseringen kommer ske och vad som är viktigt för att kunna underlätta för användare.

Vi pratar om att sätta Växjö på kartan som en IT-stad, hur tycker du vi bör göra det?

- Jag tror på att visa upp exempel på både etablerade IT-bolag men även kunna framhäva mindre bolag och start-ups som visar möjligheterna kring vad som finns i Växjö.

Den film som spelas in, vad syftar den till?

- Det handlar om att visa miljön kring att jobba inom IT i Växjö, sammanhållningen mellan företag och varför man väljer att jobba i IT-staden Växjö.

Du är en av grundarna till Witech, varför startade ni det?

- Idag jobbar det endast cirka 30 procent kvinnor i IT-branschen. En stor andel väljer bort branschen grundat på stereotypiska bilder man har av vilken typ av person som jobbar inom IT och vad man jobbar med. Denna bild stämmer väldigt sällan. För att locka fler kvinnor till branschen behöver vi visa och prata om den mångfald av personer och olika typer av arbeten som finns inom IT. Jag tror även det är viktigt att till exempel yrkesvägledarna i skolorna förstår branschen bättre för att kunna visa på det alternativet för tjejer.

Mer information om WiTech hittar du Länk till annan webbplats.

Stora IT-kompetenspriset 2020 vanns av Visma Spcs Länk till annan webbplats.

Läs mer om priset och tidigare vinnare Länk till annan webbplats.


IT-filmen kommer att lanseras under 2020.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 juni 2021
Jobb och företag