Februari håller takten!

Februari 2021 kan läggas till handlingarna och vi kan konstatera att det är svårt att hitta en stabilitet för näringslivet när läget ständigt förändras med nya revideringar och restriktioner. Det är inte lätt att få en tydlig bild om när vi kan börja att se en ljusning i pandemiläget, men vi fortsätter att jobba digitalt på hemmaplan med säkra avstånd från varandra.

Ni är säkerligen många med mig som ser framemot att kunna träffas fysiskt igen. Mötesplatser och nätverksmöten är uppskattat inom näringslivet. Därför har vi just nu lite extra fokus på Morgonsoffan som har premiär den 5 mars. Här lanserar vi ett koncept för en framtida mötesplats som just nu kommer att ske digitalt men som vi hoppas kunna bli fysisk i framtiden.

Morgonsoffan

Morgonsoffan

Första träffen, den 5 mars, har fokus på entreprenörskap och framtiden. Tuva Palm som har en imponerande bakgrund inom IT-världen kommer att gästa oss och hålla en föreläsning med titeln Adapt or die. Med utgångspunkt i entreprenörskapet kommer vi få tips och råd om hur och varför verksamheter behöver anpassa sig för framtiden. Extra roligt blir det också att få prata entreprenörskap med Växjöprofilerna Emma Ekaremål och Sara Almkvist som många av er säkert redan är bekanta med. Vi hoppas på spännande samtal med energi och hoppas att vi ses den 5 mars. Anmäl dig till träffen här!

Utvecklande hållbarhet

För egen del så har februari bestått av många energigivande möten. Ur ett ”Växjö i världen”-perspektiv så har jag haft nöjet att få presentera hur Växjö kommuns arbete med träbyggnadsstrategin bidragit till utvecklandet mot hållbarhet och smarta städer, under en konferens som anordnades av Lettlands motsvarighet till Dagens Industri. Roligt att vårt hållbarhetsarbete uppmärksammas utanför Sverige. På temat träbyggnation så har jag tillsammans med Åsa Gustafsson nyligen fått en artikel publicerad i Forest Products Journal. Artikeln kopplar vidare från teknisk utveckling inom trähusbyggnation till upplevt behov hos den boende.

Företagsbesök

När det gäller möten på hemmaplan hade vi för två veckor sedan möte med VD-gruppen. Flera gånger om året anordnar vi samtal tillsammans med Växjös kommunalråd och de största arbetsgivarna i Växjö kommun. Detta är ovärderliga möten för att få en fingervisning och statusuppdatering hos de största företagen i kommunen och hur de ser på både nuläge och framtiden. God dialog mellan företag och kommun ger oss goda förutsättningar för att skapa ett gott företagsklimat och en personlig kontakt underlättar detta. Därför genomför vi under två veckor i april företagsbesök tillsammans med hela kommunstyrelsen hos ett flertal företag inom olika branscher. Vill du och ditt företag ta emot oss under ett besök så är du välkommen att höra av dig.

Ett inspirerande (digitalt) företagsbesök som jag fått nöjet att genomföra nyligen och som plockade fram leklusten i mig var på Micki Leksaker. Mycket är på gång ute på familjeföretaget i Gemla som har levererat kvalitetsleksaker sedan 1944. Något som jag personligen inte visste om var att leksakstillverkning var stort i regionen redan på mitten av 1800-talet. Det diversifierade näringslivet som finns här i kommunen är imponerande och märks av då jag ena dagen pratar om leksakstillverkningen i Kronoberg tillsammans med Micki Leksaker till att andra dagen prata om Möbelriket tillsammans med Abstracta i Lammhult. Det finns en styrka i den mångfald som finns i Växjö kommuns näringsliv.

Upphandlingsskolan för företag

Som en sista sak vill jag lyfta fram Upphandlingsskolan som hade en träff den 18 februari. Bra genomfört av Tina Storbjörk och hela upphandlingsenheten. Vid nästa tillfälle den 18 mars kommer du bland annat få guidning i de konkreta verktygen som används och hur du lägger upp bevakningar och lämnar anbud. Du behöver inte ha deltagit under första tillfället för att hänga med på nästa träff så glöm inte bort att anmäla dig.

Som sagt så har det varit ytterligare en speciell månad i en speciell tid men det finns en framtidstro och många goda initiativ att glädjas åt. Har du något som du vill lyfta eller undrar över är du välkommen att höra av dig!

På återseende,

Fredrik

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 juni 2021
Jobb och företag