Nu grönskar det!

Efter vad som kändes som en extra lång vinter och vår med mycket begränsningar så börjar även jag att se början på slutet. Men vi måste fortsatt hålla i och hålla ut och jag ser fram emot alla spännande saker som vi har på gång.

Jag vill tacka alla som tittade in på vår andra digitala sändning av Morgonsoffan. Vid detta tillfälle tog vi oss från Mars till hållbarhetens Silicon Valley och våra gäster i soffan, Sandra Ruuda, Bennie Forss och Johan Bergh gav oss givande diskussioner om innovation och framtiden samt samarbeten mellan näringsliv, akademi och det offentliga. Snart hoppas vi att vi kan träffas och bjuda in fysiskt till morgonsoffan men till dess får ni hålla till goda med den digitala sändningen.

Rapporter

Senvåren har visat sig bli något av en rapportsäsong. Det har kommit flera olika rapporter och rankingar senaste veckorna och så nyligen som i förra veckan släppte Svenskt Näringsliv sin ranking. Länk till annan webbplats. Här fick vi se hur företag svarat på olika enkätfrågorna där det sammanfattade omdömet för Växjö kommun ligger kvar på samma nivå som föregående år. Om vi däremot tittar på alla enkätfrågor så gör vi ett marginellt bättre resultat jämfört med 2020 på flertalet av frågorna. Givetvis vill vi erbjuda så bra förutsättningar som möjligt för företagen i Växjö kommun och vi arbetar långsiktigt för att ge förutsättningarna till en positiv tillväxt.

Småföretagare

När det gäller småföretagares förutsättningar så gör Småföretagarnas riksförbund en mätning som de kallar för Småföretagarindex. Länk till annan webbplats. I maj fick vi ta del av mätningen och här hamnar Växjö på en 56e plats i landet och en första plats i länet. Jämfört med SKRs definition av större städer hamnar vi på en andraplats i landet. Tyvärr har vi dock haft ett tapp på 16 placeringar gentemot tidigare år.

Nomineringar

Växjö kommun är nominerade till årets digitaliseringskommun. Länk till annan webbplats. Tillsammans med Landskrona, Malmö, Sundsvall, Södertälje och Upplands-Bro får vi vänta tills Kvalitetsmässan 7 mars 2022 för att se vinnaren. Vi är så klart väldigt stolta över att vi hamnar på en fjärdeplacering i Aktuell Hållbarhets miljöranking av Sveriges kommuner. En förbättring från 2020s 11e plats och en väldigt rolig nyhet i hållbarhetsarbetet.

Nästa generations företagare visar framfötterna i Företagarnas lista över 103 unga idéer 2021. Länk till annan webbplats. Bland de lokala representanterna återfinns Andreas Poulsen och Hind Ettouzry (Japyo AB) och Stephanie Spindler Jonsson (MyPauze). Stephanie sitter i Företagsfabriken och vi har tidigare skrivit om företaget med hoppfull framtid och vi önskar fortsatt lycka till.

Tillväxt och tillgänglighet

Rankingar och nomineringar är alltid spännande att ta del av men det är även kul att ta del av samtal från företag som vill expandera. Det har verkligen börjat röra sig med intresse kring verksamhetsområdet Nylanda där flera bolag letar möjlighet att etablera sig. Kul att det är sådant tryck och kul med företag som går starkt fram och som behöver yta i Växjö för att växa.

Dialog och kommunikation

Vi strävar mot att det skall vara lätt att göra rätt och även göra det enkelt att hitta information för företag i Växjö kommun. Dialog med företag och företagare ser vi som en nyckelfaktor för framtiden. Att företag ska hitta rätt information och även hitta tydliga kontaktvägar och ingångar till Växjö kommun underlättar och gör det enklare. Vi kommer inom väldigt kort att lansera en ny landningsplats för näringslivet i Växjö i form av en ny webb. Vi kommer löpande arbeta med att fylla på med relevant information för företag i Växjö kommun. Enkla vägar in och enkelt att hitta information tror vi är ett steg i att underlätta för er. Ni ska även veta vart ni kan vända er om ni har frågor eller behöver vägledning. Med en tydlig ingång för företag tror vi att det underlättar för er att starta och driva era verksamheter i Växjö.

För att förbättra förståelse och dialog kommer vi även att komma ut till företag tillsammans med handläggare inom vår organisation för att mötas och prata om hur vi kan kvalitetssäkra vårt arbete. Jag tror att vi skapar företagsklimatet tillsammans med er och jag hoppas att vi kan träffas och prata framtid snart!

Hoppas ni alla får en härlig juni!

Vänligen,

Fredrik Lindblad, näringslivschef

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 juni 2021
Jobb och företag