”Tiderna kräver att vi tänker utanför boxen”

I tider som dessa påverkas näringslivet när allt fler avbokar och stannar hemma. För olika verksamheter handlar det nu om att hitta andra vägar för att nå målgruppen och flera anpassar sin verksamhet efter det förändrade beteendet. Växjö kommun har bland annat möjliggjort för restauranger att ha öppet sina uteserveringar under vintern för att underlätta coronasäker servering.

Trädgård deluxe

Fr v: Gustav Hector, Leonie Bruns, Christopher Anderson och Alexander Cédet Gaihede

Ett exempel på några som vågar tänka kreativt är Villa & Trädgård de luxe som öppnat Prästbyrån. En nödingång i kristider.

- Vi tar restriktionerna på största allvar och är innovativa inom ramarna som ges. Därför måste vi våga chansa för att hitta rätt i dessa tider, säger Gustav Hector, köksmästare Kafé de luxe.

Slopade avgifter för uteserveringar

Växjö kommun har öppnat upp för uteserveringar under vinter samt tagit bort avgifterna för dessa. Detta möjliggör för fler verksamheter att träffa sina besökare utomhus även i vinter. I Villa & Trädgård de luxe är det fredagskväll i november. I träden lyser färgglada lampor, på borden brinner värmeljus och elden i vedtunnan lockar nyfikna Växjöbor att titta in från gatan utanför.

- Vi öppnade 20 november, och folk gillar verkligen konceptet. För varje kväll vi har öppet kommer fler och fler gäster så man märker att vi fyller en lucka. Att det har saknats ett ställe där gästerna kan sitta ute även vintertid, berättar Gustav Hector.

Han fortsätter.

- Vi har ett gyllene läge här precis bredvid busshållplatsen. Den nödutgång vi anordnade när vi öppnade upp trädgården för tre år sedan använder vi nu som en nödingång, skulle man kunna säga. För de som bara vill vara lite sociala på distans och samtidigt stötta det lokala.

Gustav Hectors tre tips i kristider.

  • Våga chansa
  • Våga misslyckas
  • Tänk annorlunda och glöm inte ha kul

Ändrat beteende

I tider när det inte går att träffas inomhus försöker flera att anordna utomhusaktiviteter. Besöksnäringen påverkas då medborgarnas förändrade beteende gör att aktiviteter avbokas och fler väljer att stanna hemma.

- Nästan alla gäster har avbokat på grund av det rådande läget. Och detta är den perioden vi vanligtvis har fullbokat varje kväll. Just i pressade situationer är det viktigt att vi vågar chansa och vara kreativa och lösningsorienterade. Vi måste hitta sätt att snabbt erbjuda folk det de behöver just nu. Vi ser nya behov och ett annorlunda beteende hos våra kunder som vi behöver lära känna.

Levande, öppen och rolig

Prästbyrån ”Snabbmat de luxe” är ett koncept som Gustav Hector tror kan fungera just i dessa tider. Mat lagad från grunden på riktiga råvaror att ta med hem eller äta på plats under värmelamporna.

- Vi vill göra staden lite mer levande, roligare och öppen trots att tiderna är som de är. Vi har det också tufft just nu med permitteringar och mindre ruljangs. Men vi gör vårt bästa och jag hoppas och tror att vi lyckas ta oss igenom detta.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 juni 2021
Jobb och företag