Om du vill forska på Växjös historia från mitten av 1800-talet och fram till nu har du kommit helt rätt. Det mesta av vårt material är öppet och offentligt och du har rätt att ta del av det.
Kommunerna inrättades år 1863 i samband med 1862 års kommunreform, och byggde då vidare på de kyrkliga socknarna och på tidigare städer och köpingar. Därför omfattar de kommunala arkiven i huvudsak tiden från 1863 och framåt.
Kommunernas olika ansvarsområden är många och omfattande men kan även variera från kommun till kommun i samband med kommunernas organisation och framväxt. Exempel på kommunala ansvarsområden är fattigvård, barnavård, nykterhetsvård, hälsovård, skola, bostadsbyggande, samhällsplanering, räddningstjänst och mycket mer.
Av det område som idag utgör Växjö kommun fanns här år 1863 efter 1862 års kommunreform en stadskommun och 28 stycken landskommuner. Men i takt med avfolkningen av landsbygden och allt mer kommunala uppgifter gjorde att småkommunerna inte var tillräckligt bärkraftiga. År 1952 genomfördes därför storkommunreformen i hela Sverige. Vilket innebar att de tidigare kommunerna slogs samman till större enheter kallade "storkommuner". Vilket för Växjös del innebar att runt Växjö stad kom att bildas sex storkommuner:
Nästa steg i kommunsammanslagningen var kommunblocksreformen som genomfördes i Sverige mellan 1964 och 1971 i samma syfte som storkommunreformen. Som en del av denna bildades år 1971 nuvarande Växjö kommun.
I forskarsalen kan du ta del av våra originalhandlingar, här finns gratis gästnätverk samt tillgång till dator och kopiator. I forskarsalen finns även tillgång till referenslittertur. Planerar du att stanna länge finns här även tillgång till kök för medtag av masäck.
Våra öppetider är mellan 09.00-12.00 eller enligt överenskommelse, vi rekommenderar alltid att man ska höra av sig i förväg för att vi ska kunna erbjuda bästa service. Kommunarkivet finns på Kulturarvscentrum Småland i Växjö och här finns även Kronobergsarkivet och Smålands museums föremålsmagasin.
Ta gärna del av våra brochyrer inför ditt besök eller bara som lite vägledning.
"Släktforska i Växjö kommunarkiv" , 455 kB. med lite allmänna råd och tips på vad du som släktforskare kan hitta i kommunarkivet.
"Växjö Kommunarkiv" , 682 kB. med förteckning över Växjö kommuns arkivbildare. För fullständiga förteckningar var god besök Riksarkivets Nationella ArkivDatabas (NAD) https://sok.riksarkivet.se/nad
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Växjö kommun ingår i SLHD som är ett kulturarvsprojekt med syfte att digitalisera de kommunal- och sockenstämmoprotokoll med flera och göra densamma tillgänliga och sökbara på nätet. För mer information se www.lokalhistoria.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Kulturarvscentrum Småland
Sandvägen 15, Växjö
Måndag- fredag, klockan 09.00-12.00 eller enligt överenskommelse.