Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Tre föreläsningar på temat kris

Under Krisberedskapsveckan 2018 bjuder Växjö kommun in till tre intressanta föreläsningar. Alla tre berör viktiga aspekter kring krig och kris.

Alla tre föreläsningarna hålls på Växjö stadsbibliotek i salen Galaxen. Du är varmt välkommen, ingen föranmälan krävs.

Måndag 28 maj klockan 17.30-19.00: När kriget kom – totalförsvar i Växjö kommun under 1980-talet

Samuel Palmblad från Kulturparken Småland är författare till böckerna ”Dolda minnen – På vakt mot supermakt” och ”Kalla krigets Kronoberg”. Samuel tar oss med på en spännande kväll där vi får veta vad som skulle skett i Växjö om staden drabbats av krigets verkningar år 1983, vilka beredskapsförberedelser som hade vidtagits och vilka resurser som fanns att tillgå.

Onsdag 30 maj klockan 17.30- 19.00: Försvarsmakten och totalförsvaret

Peter Widén från militära försvaret föreläser om vår oroliga omvärld. Han lär oss om hur Försvarsmakten ser ut idag och det nya totalförsvaret.

Max Hector, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen Kronoberg och Marcus Holmqvist, säkerhetschef på Växjö kommun ger också en kort inblick i säkerhetsarbetet i län respektive kommun.

Torsdag 31 maj klockan 17.30-18.30: Fake news – vem kan man lita på?

Är det som skrivs om vad som händer i världen sant? Vems sanning är det? Och kan felaktig information komma att påverka höstens val och världens krig? Jens Pehrsson är tidigare nyhetschef på Smålandsposten och Sveriges radio och jobbar numera med marknadsfrågor på Smålandsposten - han gör oss uppmärksamma på informationens och medias makt och vikten av källkritik.

Under veckan (måndag till fredag vecka 22) kommer också Civilförsvarsföreningen kommer att vara på Växjö stadsbibliotek för att ge information och svara på frågor kring hur medborgarna själva kan förbereda sig för kriser. Vad innehåller en krislåda, vilken mat är bra att ha hemma och vad bör ett ”hemapotek” bestå av? Under veckan kommer även kommunens övriga bibliotek att få besök av föreningen.

Relaterade länkar

Senast uppdaterad: 3 februari 2020