Idag signerar kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M) demokratideklarationen. Genom undertecknandet åtar sig Växjö kommun att aktivt står upp för demokratin, sprida kunskap och medvetenhet om det demokratiska systemet och bidra till det demokratiska samtalet.
- Demokrati är ingen självklarhet och vi ser runtom i världen hur demokratin utmanas och ifrågasätts. Även om vi har en väl fungerande demokrati i Sverige måste vi hela tiden fortsätta jobba för att befästa demokratiska värderingar, stärka respekten för mänskliga rättigheter och värna rättsstatens principer. Därför är det självklart att vi i Växjö kommun skriver under demokratideklarationen, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.
Beslutet om att underteckna demokratideklarationen har sedan tidigare fattats av kommunstyrelsen. I samband med undertecknandet presenterar också kommunen ett antal åtaganden som kommer genomföras under 2021. Aktiviteterna genomförs i samverkan med bland annat Länsstyrelsen Kronoberg.
- I vårt hållbarhetsprogram är några av våra identifierade utmaningar jämlikhet, jämställdhet, kunskap, livslångt lärande, trygghet och samhällsgemenskap. Invånardialog är en viktig del i den demokratiska processen och demokrati genom dialog, inflytande och delaktighet behövs i beslutsfattandet, avslutar Anna Tenje.
Demokratideklarationen är framtagen av kommittén Demokratin 100 år som är tillsatt av regeringen. Deklarationen syftar till att samla och engagera de krafter som stödjer demokratin som styrelseskick och uppmuntra att fler tar tydligt ställning och arbetar för att stärka demokratin. Den tar avstamp i att Sveriges demokrati fyller 100 år i år. 1921 var första gången både kvinnor och män fick rösta i ett riksdagsval.
Växjö kommun signerar deklarationen tillsammans med Länsstyrelsen Kronoberg och Linnéuniversitetet. Medverkar gör också Peter Örn som är ordförande i kommittén Demokratin 100 år.