Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Kommunen överklagar länsstyrelsens beslut om att upphäva lokala regler för fyrverkerier

Växjö kommun tog i början av 2021 beslut om att skärpa de lokala reglerna för fyrverkerier, bland annat genom att förbjuda användning av fyrverkerier i delar av Växjö centrum. Länsstyrelsen har i dagarna hävt detta beslut, vilket gör att Växjö kommun nu väljer att överklaga till förvaltningsrätten.

- Fyrverkerier orsakar varje år problem med exempelvis olyckor och brott. Problemen har dessutom ökat i takt med att fyrverkerier används som ”vapen” mot bland annat blåljuspersonal och näringsidkare. Vi vill se en tryggare och lugnare miljö i centrum och ett viktigt steg i detta är att få till begränsningar genom lokala bestämmelser. Jag hade hoppats på stöd från länsstyrelsen i detta men eftersom de nu hävt beslutet väljer vi att överklaga till nästa instans, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Beslutet som kommunen tagit och som nu är upphävt handlar om förbud mot, att utan Polisens tillstånd, använda fyrverkeri och andra pyrotekniska varor inom den så kallade rutnätsstaden i Växjö centrum. Växjö kommun vill även begränsa tiderna för användning av fyrverkerier utanför Växjö centrum på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton samt dagen därpå till klockan 18.00-03.00.

Senast uppdaterad: 17 mars 2021