Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Efter regeringens besked – Växjö planerar för öppning

Växjö kommun ser nu över sina verksamheter utifrån regeringens besked om att stegvis lätta på restriktionerna och att de skärpta regionala råden avslutas den 31 maj.

Växjö kommun håller nu på att se över verksamheter som påverkas av den stegvisa öppningen för att kunna lämna besked under nästa vecka. Idrottsföreningar kommer få separat information i nästa vecka om vad som gäller i kommunen.

- Vi behöver se över hur vi kan öppna delar vår verksamhet på ett tryggt och smittsäkert sätt. Fortfarande gäller att hålla avstånd och vara försiktig och det är viktigt att vi förhåller oss till det, säger Marcus Holmqvist, säkerhetschef i Växjö kommun.

Exempel på anpassningar som gäller från 1 juni enligt Folkhälsomyndigheten

  • Barn och vuxna kan delta i lägerverksamhet, cuper, matcher och tävlingar i mindre skala.
  • Motionslopp och liknande idrottstävlingar kan genomföras under förutsättning att högst 150 utövare deltar samtidigt.
  • Det blir möjligt att besöka nöjesparker och marknader i större utsträckning. Kravet på smittskyddsåtgärder ligger dock kvar för verksamhetsutövaren.
  • Fler personer än tidigare kan delta i religiösa evenemang och i kultur- och idrottsevenemang. Det innebär att fler personer till exempel kan delta i gudstjänster, gå på teater och på fotbollsmatcher inom ramen för det som gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställning. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 50 deltagare tillåtas. För arrangemang utomhus får maximalt 100 deltagare delta utan sittplats. Med sittplats kan upp till 500 deltagare tillåtas.
  • Det blir möjligt att gå på restaurang och andra serveringsställen fram till klockan 22.30.
  • När det gäller fester, middagar och andra privata sociala träffar med personer utanför ens mindre krets avråder Folkhälsomyndigheten fortfarande från det. Uthyrning av lokaler för privata fester med fler än 8 personer är även fortsättningsvis otillåtna.

Upplägget med delvis distansundervisning för de kommunala gymnasieskolorna fortsätter terminen ut.

Nationella allmänna råd och rekommendationer för att minska spridningen av covid-19 Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 28 maj 2021