Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Årets hedersbelöning till Vésteinn Hafsteinsson

Växjö kommuns hedersbelöning av särskilda skäl går i år till friidrottstränaren Vésteinn Hafsteinsson, som i somras ledde Daniel Ståhl och Simon Petterson till OS-guld och OS-silver i Tokyo.

Motiveringen lyder: Vésteinn Hafsteinsson har gjort Växjö känt i Sverige och världen. Hans framgångar som tränare är monumentala. Han kombinerar småländskt snille och envishet med glöden från en vulkan.

- Det som också är fantastiskt med Vésteinn är hur han tagit Växjö till sitt hjärta och hur han sett möjligheterna på Arenastaden. Vésteinn väljer Växjö och får andra att välja Växjö. Det är underbart att se, säger Bo Frank (M), kommunfullmäktiges ordförande i Växjö, som redan på firandet av OS-hjältarna med koppling till Växjö, den 17 augusti, avslöjade vem som föreslagits få årets pris.

Det är kommunfullmäktiges presidium i samråd med kommunstyrelsens arbetsutskott som beslutar vem som ska tilldelas Växjö kommuns hedersbelöning av särskilda skäl. Utdelning sker i samband med kommunfullmäktiges möte den 14 december 2021.

Exempel på tidigare belönade är John Lundvik (2019), Maria Runosson (2018) och Niklas Nordén (2017).

Om Vésteinn Hafsteinsson:
Född 1960, i Selfoss på Island. Representerade Island i diskus vid flera OS och VM. Hans personbästa är 67,64 meter, kastat 989 i Selfoss. Han tränade tidigare världs- och olympiske mästaren Gerd Kanter. Han bor i numera Växjö och tränar bland andra Daniel Ståhl och Simon Pettersson i diskus.

Senast uppdaterad: 25 augusti 2021