Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Anna Tenje (M) deltar på möte med Europas städer för att diskutera ökat tryck på Ryssland

Kommunstyrelsens ordförande i Växjö, Anna Tenje (M) deltar idag på ett möte, tillsammans med ledare från länderna runt Östersjön, för att diskutera vad länderna kan göra ytterligare för att få stopp på kriget i Ukraina.

Städerna ska under eftermiddagen diskutera vilka direkta åtgärder som Europa bör vidta, politiskt och ekonomiskt. Målet med mötet är en enad motion till Europas regeringar och till EU.

- Det är ett väldigt bra initiativ för att uttrycka vårt stöd gentemot Ukrainas kommuner och deras valda ledare. I den mycket allvarliga situation som den oprovocerade ryska invasionen har skapat ser vi att kommunerna spelar en avgörande roll för landets motståndskraft och för att säkra medborgarnas grundläggande behov, säger Anna Tenje (M).

Det är Aleksandra Dulkiewicz, borgmästare i polska Gdansk, som bjudit in till mötet. Gdansk är systerstad till krigshärjade hamnstaden Mariupol Ukraina.

- 2000-talet skulle inte se ut såhär, det kan inte se ut såhär. Låt oss tillsammans tänka ut vad vi kan göra för att utöva påtryckningar på Ryssland och Belarus, hur vi kan få folkmorden i ukrainska städer att upphöra. Låt oss enas för att rädda liv och rädda de städer i Ukraina som ännu inte är förstörda. Jag är övertygad att trycket från Europeiska länder kan och bör öka, skriver Aleksandra Dulkiewicz i inbjudan.

Mötet äger rum digitalt idag 14 mars med start klockan 13.

Senast uppdaterad: 14 mars 2022