Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Miljöpartiet lämnar majoritetssamarbetet i Växjö – Alliansen leder vidare

Miljöpartiet har meddelat att de lämnar det blågröna samarbete som lett Växjö kommun i snart två mandatperioder. Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna fortsätter styra kommunen.

Representanter från Blågröna Växjö sitter på rad bakom bord. Från vänster. Gunnar Nordmark (L), Magnus P. Wåhlin (MP), Anna Tenje (M), Andreas Olsson (C) och Jon Malmqvist (KD).Foto: Therese Ekdahl, Växjö kommun

Beskedet gavs på en pressträff på fredagen. Från vänster. Gunnar Nordmark (L), Magnus P. Wåhlin (MP), Anna Tenje (M), Andreas Olsson (C) och Jon Malmqvist (KD).Foto: Therese Ekdahl, Växjö kommun

- Våra långsiktiga prioriteringar om att sätta välfärden först, en offensiv arbetslinje och en hög och hållbar tillväxt ligger fast. Det är prioriterat för oss att följa kommunens budgetprocess, så att medarbetare och invånare vet att det är ordning och reda i kommunen, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun.

Beskedet innebär att Miljöpartiet lämnar alla sina ledande poster i kommunen. Exempelvis lämnar Magnus P Wåhlin (MP) ordförandeskapet i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott och Cheryl Jones Fur (MP) lämnar posten som vice ordförande i tekniska nämnden. Fyllnadsval till de poster som Miljöpartiet lämnar sker på kommunfullmäktige 17 maj.

Miljöpartiet kommer lämna in ett eget budgetförslag för år 2023, och gå till val som ett eget parti i höst.

- För oss är det självklart att gå till val som en egen politisk kraft. Det förväntar sig våra medlemmar och väljare, säger Magnus P. Wåhlin (MP), gruppledare Miljöpartiet i Växjö.

Allianspartierna (M, C, L och KD) går till val med målet att fortsätta leda kommunen tillsammans.

Senast uppdaterad: 22 april 2022