Företagsträff med nya chefen, Epic och simskola

Veckan har börjat med fullspäckat schema – som vanligt vill jag säga. I måndags var det företagsträff där jag och andra kollegor träffade företagsledare i och utanför Växjö kommun. Vi gör det kontinuerligt för att där diskutera och ta upp ämnen som berör företagens utmaningar, möjligheter och tillväxt – något som så klart är extremt viktigt för oss alla som jobbar i Växjö kommun.

Denna träff hade vi bland annat kompetensbrist på agendan och det kändes extra gott när vi kunde förmedla de många aktiviteter vi från kommunen gör för att stödja näringslivet i denna utmaning. Duktiga kollegor från olika delar i vår stora organisation berättade om allt det vi gör vad gäller just stödjande insatser för ökat tillväxt, stöd till företag. Anna Sjödahl, vår nya näringslivschef, presenterade sig och sina tankar kring sitt uppdrag och det känns så härligt och bra att hon är på plats. Nu sätter hon tillsammans med många andra i vår organisation men även andra viktiga intressenter utanför, igång arbetet med att ta fram Växjö kommuns första näringslivsstrategi. Många tankar finns redan och jag ser verkligen fram emot att ta del av allt det goda från arbetet som alla kommer att jobba med tillsammans med Anna. Mycket positiv respons från företagen så klart. Jag berörde även vårt arbete med kompetensförsörjning, att uppmuntra förflyttningar och karriräsförsförflyttningar inom och mellan förvaltningar och bolag, för att stärka oss alla i vår organisation så att vi stärks gentemot exempelvis företagen. Även det mottogs positivt och det efterföljande pratet, med en del av de koncernchefer som var på plats, visar att även de kämpar för att få samma känsla och styrka i sina organisationer. Ytterligare möten med dem kommer att ske för att sprida våra erfarenheter och arbetet vi gjort. Roligt att arbetet uppmärksammas! Känns gott och det är bra att vi har näringslivet med oss i det tänket också, eller i vart fall att de stöttar det vi gör. För vi gör det ju även för dem. Vi har haft många liknande möten som det i måndags men denna gång kändes det extra öppet, energigivande och stöttande för oss alla.

Det ovan men även det jag berörde i förra veckans blogg är kopplat till arbetsmiljö. Ett ämne som är extremt viktigt och som vi jobbar med ständigt. Alltid på agendan på kommunala samverkansgruppen, KSG, men självfallet även inbyggt i alla de förändringsinitiativ vi gör. Vi har många som trivs, vi har många som ser det jättepositivt att kunna utvecklas inom och mellan förvaltningar och bolag, men vi har även medarbetare som inte trivs av olika anledningar. Vår gemensamma värdegrund, tydliggörande av chef,- och medarbetarskap, uppföljning av vår arbetsmiljö kontinuerligt, ledarskapsutveckling och successionsplanering är några av de initiativ som är kopplade till det och som har utvecklats de senaste åren. Allt är inte fullt implementerat men det är på gång och mer ska till.

Ett annat mycket viktigt steg i en förbättrad arbetsmiljö för alla oss inom Växjö kommun var beslutet som togs igår. Efter gedigen utredning kring Kommunhälsan hos oss ska vi nu säkerställa att deras förebyggande och hälsofrämjande arbete kommer att integreras med övriga HR-processer och att de reaktiva kommer att handlas upp av extern part. Detta blir en förstärkning av arbetsmiljöarbetet i Växjö kommun, som då knyts till det redan påbörjade arbetet med vår värdegrund, HR-processer och tydligheten för chef/medarbetarskap. Känns stort och mycket bra att nu även få börja att sätta det på plats eftersom det kommer att ge resultat för alla våra medarbetare.

Igår invigdes också Epic, ett unikt samarbete mellan Växjö kommunkoncern (flera förvaltningar och Videum), Linnéuniversitetet och näringslivet. Ett trippel helix med andra ord och något helt unikt i Sverige. Syftet med Epic är att trygga den långsiktiga kompetensförsörjningen för industrins framtida behov samt skapa attraktivitet för teknikutbildningar och tekniska yrken. Genom Epic kan vi erbjuda gymnasieelever, studenter samt företag modern utrustning i en intressant miljö. Att visa upp industrin i moderna miljöer är viktigt för att öka intresset för att jobba med teknik. Jag är så stolt och invigningen var magnifik.

Veckans onsdagstips känns extra bra att tipsa om efter denna varma sommar då så många vistats nära sjöar, hav och pooler. Nämligen vår kostnadsfria simskola för barn födda 2012. Läs mer här på webben och in och anmäl dig och ditt barn. Simkunskap är viktigt genom hela livet och det känns så bra att kunna erbjuda detta.

Nu ska vi åka och överraska Årets företag i Växjö kommun! Vem det blir avslöjar vi cirka klockan 12!

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 augusti 2018