Fasad, garage och matseminarier

Veckans hitintills härligast kick var när jag träffade alla nya chefer hos oss på ”Introduktion för nya chefer”.

Veckans hitintills härligast kick var när jag träffade alla nya chefer hos oss på ”Introduktion för nya chefer”. Dryga 25 var det denna gång och det var chefer från de flesta av våra åtta förvaltningar och fem bolag. Energi och intressanta, goda inspel från dem när jag under dryga 1,5 timme introducerade dem för oss i Växjö kommunkoncern (och just förklarade varför det är så viktigt att se oss som en koncern). Jag tog också upp vårt arbete med triangeln där gemensam värdegrund, en koncernstyrning där vi tillsammans styr gentemot de mål som sätt genom just en koncernstyrning och så vårt processarbete som är punkten över i, för att stärka sammanhållning, säkerställa att vi gör det vi gör för våra målgrupper på det mest effektivaste sättet genom alla de förvaltningar och bolag som oftast alltid är involverade i våra tjänster. Och så mina vanliga inspel kring ledarskapsbilderna. Små tips och trix för att vi alla ska kunna bli och agera som bra chefer i en komplex organisation som vi är chefer i. En komplex men mycket givande organisation som gör så mycket för våra invånare, företag och besökare. Jag skulle ha tagit en bild av alla de härliga deltagarna och lägga på mitt Instagram men då tiden rann iväg hann jag det inte. Då jag även gästspelar på deras sista dag så lovar jag att föreviga dem och just lägga på mitt Instagram. De alla är värda att både visas upp och spridas – härliga kollegor i såväl organisationen men även som chefskollega för mig och övriga drygt 400 chefer vi har.

Jag har fått många frågor om diskussionen kring Växjös nya station och kommunhus fasad. För att göra en lång historia kort så var det redan från början klart, det står även i beslutspunkterna från den jury som antog förslaget december 2017 som det nu jobbas på, att just fasaden måste ses över då den inte går att förverkliga. Inte exakta ordalydelser men i den häradet. Det vill säga alla visste om att de bilder som visades inte kunde genomföras på grund av en hel del tekniska och även myndighets krav. Även arkitektfirman som vann förslaget var medvetna om detta och de har även varit med utformningen och gett inspel på ny fasad som sedan tagits vidare av andra konsulter i projektet. Därför har det sedan beslutet togs för drygt ett år sedan jobbats på olika förslag för att efterlikna men få en fasad som klarar de många myndighetskrav, tekniskt möjligt som finns. Det är ingen dramatik i det här och ni kan alla följa de olika steg och även de nya förslag som nu finns, men även allt som händer, här på vår webbplats.

En annan sak jag fick fråga om när jag blev stoppad på stan i går av en lätt upprörd medborgare och jag har även fått samtal är hur vi planerat för ett garage som vi inte kan använda förrän om ett par år efter inflyttande och varför vi upptäcker det nu? Jag lugnade både den energifyllda invånaren och även de som frågat mig i korridor och telefon att det är inget nytt. Det har vi vetat om sedan detaljplanen antogs för många år sedan, och som i alla projekt och byggen måste man tänka både långsiktigt och klokt tills projektet är klart. Det vill säga att vi bygger ett garage som har infart genom andra fastigheter när de står klara ett par år efter att själva stationen och kommunhuset står klart har varit planerat sedan start. Och det är enda sättet att komma ner till garaget. Smart att bygga det garaget nu så att vi är proaktiva och allt är klart när övriga fastigheter byggs. Det innebär att under tiden ser vi till att det vi ska husera i garaget görs på annat håll tills allt är klart. Även detta är inget dramatisk, inget som gjorts i ett hafs, inget som gjorts av någon som inte tänker – tvärt om. Genom god planering, resurshushållning med allt vad det innebär gör vi det allra bästa av den situation som vi visste när detaljplanen skapades och de förutsättningar som finns för platsen där Växjö station och kommunhus finns. Tack ni alla som ger mig alla dessa frågor för jag förstår att man kan fundera när man kan läsa texter där det framställs som- ja låt oss säga lite dramatiskt. Det är det då inte.

Vi har många mycket professionella, kunniga medarbetare. Alla uppmärksammas inte så ofta och därför är det extra roligt när det görs. Bland annat blir det så på MAT2018 då vi gör massor från Växjö kommun. Till exempel kommer vår Cecilia Svanberg som blev utsedd till Årets dietist förra året vara med och hålla en föreläsning. Föreläsningarna är gratis och då jag hört Cecilia många gånger så vet jag att hennes kommer att bli jättebra. Seminariet med Cecilia handlar om ””Fetma med samtidig undernäring – ett vanligt men dolt problem i bostäder med särskild service”. När? Fredagen den 7 september kl. 15.30-16.30 i konserthuset i Växjö. Anmälan görs på www.matsmaland.se/seminarier Länk till annan webbplats. - sprid gärna till intresserade. Både detta seminarium och andra.

Och till sist – nu börjar det dra ihop sig till ny Växjös hjältefilm – nummer tre i världshistorien och det var filminspelning i veckan. Härligt, energifullt och förutom att vi överraskade en ny hjälte spelade vi in om ett ämne som många av oss hört och jobbar med. Jag låter lite kryptisk men vänta någon vecka så får ni se. De tidigare filmerna finner ni så klart här.

Ha en fortsatt fin onsdag – nu far jag iväg för att träffa en av mina och våra viktiga intressenter – hela gänget med kommunala fackliga representanter – dags för KSG!

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 september 2018