Gränsen till det privata, kalender och tennis på gatan

Att vara tjänsteperson i offentlig verksamhet är intressant på många sätt. Vi är många i organisationen som säger att de har världens bästa jobb – det är en härlig känsla när kollegor och medarbetare säger så. Och jag känner samma sak. Det är en ynnerst att jobba med duktiga kollegor som både är tjänstepersoner och politiker för att utveckla en plats och kommun för att säkerställa mervärde för dem vi är till för – invånare, företag och besökare.

Jag kan skriva en novell eller säkert en roman om allt detta men det får jag ta en annan gång. Det finns dock en sak som jag fått lära mig så otroligt mycket om sedan jag började på Växjö kommun och som gör det extra energifullt att vara i offentlighetens tjänst - allt det kan rapporteras om ens privata delar som även den anses vara offentlig. Jag har en kollega i landet som skulle sälja sin bostad. Ganska normalt och många som gör det. Någon månad efter affären var klar kunde man i deras lokaltidning läsa allt om bostadsaffären, hur mycket hen förmodligen tjänat på affären kopplat till reavinst och annat, samtidigt som man även beskrev hur mycket denne tjänar i månaden och även dennes partner. En annan kollegas hela ekonomi – hela familjens – blev presenterad i en annan lokaltidning på ett annat ställe i landet vilket slutade med att personens ena tonårsson hoppade av skolan då pikarna haglade om familjens ena sida kring sin ekonomiska ställning blev för mycket av sonen att klara av. Att det finns andra sidor av familjens ekonomi kom aldrig fram, och även om det är många år sedan nu bär familjen spår av dessa artiklar.

Exemplen är många där offentliga tjänstepersoners privatekonomi (eller delar av den) spridits. Vad göra då? Som någon sa till mig när jag började här: ”det är bara att gilla läget”. Så jag gillar läget och alla andra i den offentliga tjänsten får gilla läget så klart. Men jag kan ändå inte låta bli att förundras och även fundera på var gränsen går mellan en persons anställning och privata område (den del som kan anses vara mest intressant i vissa vinklar). Det känsligaste som man kan prata om brukar vara pengar, politik och kaffe. Min privatekonomi och lön har varit i tidningen och lär komma snart igen, när det gäller politik är jag helt neutral och opolitisk (annars kan jag inte ha det jobbet jag har) och när det gäller kaffe dricker jag allt. Bara det är starkt och ekologiskt!

Nu veckans snackis. Ja, förutom att det varit mycket hockey med Växjö Lakers kräftgång + att växjöbon Michael Marchal blivit ny vd för SHL, är kanske den kalender som just nu delas ut av Stiftelsen Aktiv skola till landets alla elever i årskurs två. Länk till annan webbplats. Den har rört upp mycket känslor ser vi på sociala medier och vi vill verkligen poängtera att den inte har något med Växjö kommun att göra, vi är inte avsändare och har heller inte beställt den.

Trots fredag vill jag slå ett slag för ett tips som jag också är stolt över så här i en kommun som vi är många som jobbar för ska fortsätta att bli fantastisk att bo leva och verka i. Växjö Tennissällskap börjar snart med något som heter Tennis på gatan i Araby Park Arena. Med konceptet Tennis på gatan vill Svenska Tennisförbundet utmana normen och göra tennisen mer välkomnande för barn som inte har den naturliga vägen in i vår idrott. Detta gör vi genom att möta nästa generations spelare på deras hemmaplan. Träningen kommer att bedrivas på Araby under söndagar 12-14. Alla barn upp till 14 år är välkomna, racketar går att låna på plats.

Och ikväll är det A-lagsmatch i handboll på GJB Arena så kom gärna dit för att känna något pulshöjande. Min puls är extra hög då jag håller tummarna att älskade sonen, som är en av spelarna, inte ska få sin näsa bruten igen. Opererad i våras men redan nu i början av säsongen har den varit föremål för både omplåstring och även att dra den rak på lasarett. Och I handboll får man inte ha skydd som skadar andra spelare så istället för nässkydd blir det till att ha färggranna tejpbitar som signalerar ”hands off”. Låt hoppas det blir bra och att HF vinner 😊

Nu andas jag och så kör vi vidare – jag har som sagt ett jobb som jag brinner för med fantastiska medarbetare och kollegor och vi vill och vi ger mervärde för våra invånare, företag och besökare. Att min och även mina kollegors privata ekonomi sprids i mediebruset är något vi får leva med. Eller ska vi göra det egentligen…

Ha en fantastiskt hösthelg!

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 december 2019